vrijdag 23 juni 2023

Inmaken en afvalberg

Wecken leek een woord dat ooit ontstaan was als een ander woord voor inmaken, of Duits voor inmaken. Nee, de naam wecken komt van meneer Weck uit Duitsland. en wat las ik nu?
"J. Weck, de fabrikant van de wereldberoemde Weck-inmaakpotten, heeft faillissement aangevraagd. Daarmee komt een einde aan het 123 jaar bestaande bedrijf uit de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Details over de faillissementsaanvraag zijn onbekend."

Wanneer inmaken is begonnen weet ik niet, lang, lang geleden denk ik. Misschien ook toevallig ontstaan, zoals bij veel het geval is. Een ideale ontdekking. Gekookte groente of fruit of gebraden vlees, zelfs hele maaltijden worden in glazen potten gedaan, die in bijna kokend water vacuüm werden getrokken. Ik deed het daarna dan altijd nog even in de oven. Ik heb trouwens alleen fruit, tomatensaus en vooral jam ingemaakt. Als de potten goed zijn afgesloten zijn ze niet jarenlang, maar zelfs eeuwen houdbaar, hoe raar dat ook klinkt. Er zullen geen voedingsstoffen meer in zitten, maar als je honger hebt is het, hoe oud ook, welkom.
Ik gebruikte altijd klikklak deksels en als ik ze af liet koelen en ik hoorde ze klikken wist ik dat het goed was.
Er wordt sinds een aantal jaar weer veel ingemaakt. Er was een tijd, dat dit door meer luxe maar ook door de diepvries minder gebeurde. Een steeds grotere groep mensen leeft steeds bewuster en wecken hoort daarbij. Zoveel mensen hebben een moestuin (voor volkstuinen is op sommige plekken zelfs een wachtlijst) en wat doe je met al dat groente en fruit?
Door de onzekerheid waarin we vandaag de dag leven weet je dat je door in te maken altijd verzekerd bent van eten. Stel de elektriciteit valt uit, dan heb je niets aan een diepvries.
Groentes moeten op 120 graden gekookt worden voor de veiligheid. Er zal als u het niet heel lang laat staan vast nog iets aan vitamines in zitten en vooral, u komt niet om van de honger! Om nog wat gezondheid toe te voegen raad ik aan om ook wat groentes te fermenteren. Dan doet u iets goeds met uw darmen en komt u in geval van nood een heel eind met die twee manieren van inmaken. 

Ik vond heel goedkope weckpotten, van heel klein naar groot, handig.
https://glasverpakkingen.nl/categorie/potten/inmaakpotten/?gclid=CjwKCAjwv8qkBhAnEiwAkY-ahrkkL3leBetDSIvWDTqmNcCNswtoyH8gH6KO6fqFE46QgKRwlMPqrhoCYP4QAvD_BwE

Er is een minimale kans op botulisme en daarom moet groente goed verhit worden. Bij fruit is dat niet zo omdat het zuur van het fruit al conserverend werkt en dit geldt ook als er azijn of suiker toegevoegd wordt. 
Behalve met water en azijn kunt u ook in olie of alcohol inmaken.
Dit is een leuk en informatief artikel.
https://veganistischkoken.nl/staging/inmaken-inleggen-wecken/

Ik kan het van harte aanbevelen, inmaken. Het geeft zoveel voldoening, al die mooie potten. Wat was ik in Duitsland blij met die mooie kelder!!! In Oost-Groningen hadden we een heel kleine kelder, maar daar vond ik de paar gevulde planken ook al erg mooi. Ik heb nog steeds een pot stoofpeertjes en morellen, inclusief pitten, op brandewijn staan uit die tijd.
Soms fantaseer ik nog stiekem over een tuin vol fruitbomen ...

AmbrustAnna

'Door met je leven' is de titel van een stuk wat ik hier plaats.
Dit zeggen mensen die niet meer willen bezig zijn met wat er de afgelopen jaren gebeurd is en wat nog steeds gebeurt en hoe dat de wereld veranderd heeft.
Ze doen of het een gepasseerd station is. Doorrijden en niet achterom kijken.
Maar wat ligt er allemaal als we wel achterom kijken? Veel.
We kunnen het niet laten liggen. Na gezien te hebben wat het allemaal is moet het worden opgeruimd.
Dat kan alleen als iedereen ernaar kijkt en vervolgens meehelpt. Het is te veel om het door een betrekkelijk kleine groep doorzetters te laten doen. Al die bergen afval. Je kan er niet eens overheen kijken omdat er elke dag wel weer iets bij komt. 
Het niet willen zien zal zorgen dat er zoveel komt dat niemand meer weet waar te beginnen.
Er waren genoeg mensen die wilden beginnen maar hun werd de bezem uit handen genomen. Gelukkig keken ze niet machteloos toe, maar begonnen ze gewoon met hun handen te scheppen. Ze zijn ermee begonnen en 
ze gaan door, zelfs als ze bespot worden en zelfs als het consequenties heeft. Bijzonder om te zien hoe sterk hun rug is. Als ik goed kijk zie ik zelfs dat die ondanks het zware werk steeds rechter wordt.
Ze kregen en voor een deel krijgen ze dat nog, van alles over zich heen, en er is niet eens een douche om alles af te spoelen. Ze ruimen nog steeds, die mensen met een sterke rug. Ze worden vies en moe en er is geen plek om even uit te rusten of te douchen. Terwijl ze dat verdienen, ontspanning, voor alle noeste arbeid. Geen douche, maar een warm bad, met liefdevolle mensen die zorgen voor alles wat de mensen met een sterke rug nodig hebben. Massages, lekkere drankjes en hapjes en bovenal flessen vol waardering die het bad vullen met de meest denkbare verrukkelijke geur. Een geur die altijd om hen heen zal blijven hangen.

Later in de tijd hebben steeds meer mensen zich aangesloten bij de mensen met de sterke rug. Uiteindelijk loopt niemand meer gebogen en wordt de verantwoordelijkheid gedeeld en maakt iedereen schoon. Het zal nog een tijd duren, maar ooit gebeurt het.
 
Dit is een lang, duidelijk geschreven stuk van een moeder. Het is anders dan onze situatie, onvergelijkbaar zelfs, maar met die verschillen komt het gevoel overeen.
https://stichtingvaccinvrij.nl/door-met-je-leven/

Van verschillende kanten horen wij veel en soms dingen waarvan je denkt dit kan niet waar zijn en het is wel waar. Hoe vaak schreef ik dit al? En het gaat maar door. Je ziet het gebeuren, als je gewoon om je heen kijkt, als je luistert, als je leest.
Een voorbeeld van wat we een paar dagen geleden hoorden is dat 2 biologische boeren hier moeten stoppen met hun boerderij. De een omdat hij bij een natuurgebied woont en de ander omdat hij onder(!) het laagste toegestane stikstofniveau zit. Alles wordt met de dag gekker.
De tweede boer zegt: "Ik ga gewoon door, tot ze hier komen en me beletten mijn werk te doen." Het is toch de bedoeling dat er zoveel mogelijk biologische boeren komen?? En waarom dan tegenwerken? Stimuleren en waarderen ...

Warmte en hoop te zien, het ontroert me, er is zoveel veranderd, maar dit is er ook nog en ik zal het door alles heen altijd blijven zien.
https://www.youtube.com/watch?v=2nGKqH26xlg