dinsdag 27 juni 2023

Wat hadden ze gelijk en zomerse maaltijd

 Voltaire:
"Degenen die je absurditeiten kunnen laten geloven, kunnen je wreedheden laten begaan."

Om in deze sfeer te blijven, nog nooit hoorde ik de naam Hannah Arendt zo vaak, als de afgelopen jaren. Ze is een belangrijk persoon voor de mensen die blijven opkomen voor transparantie en de daaraan verbonden waarheid en vrijheid.
Ze zei dat het kwaad wordt aangericht door gewone mensen die hun morele kompas uit handen geven aan de machthebbers, waardoor zij niet alleen hun kritisch vermogen verliezen maar ook hun compassie voor hun medemens kwijtraken.
Ik zie ook mensen waar het èn èn is, volgend zijn, maar wel compassie houden voor een bepaalde groep mensen. Ik begrijp heel goed wat ze bedoelt en ik zie dat ook gebeuren.
In Nederland en wereldwijd.
---

Het kabinet diende deze week alvast een aanvullende begroting in van ruim 100 miljoen euro voor een mogelijke COVID-19 vaccinatiecampagne dit najaar.
Grappig, het enige wat ik hierover kan zeggen. Wat voor ziekte precies, welke prikken en wie gaan ze nemen???

---
En toen stuurde Vera Bergkamp vanmiddag een brief naar het parlement:
"De Tweede Kamer trekt voorlopig de stekker uit de parlementaire enquête naar de corona-aanpak. Na kritiek op de insteek en de werkdruk gaat het onderzoek op de lange baan. Eerst wordt een nieuw rapport van de OVV afgewacht. Of er ooit nog een parlementaire enquête - inclusief verhoren van Rutte en De Jonge - over de crisisaanpak komt, is daardoor onzeker."
Geen woorden voor. Er was al 0 vertrouwen bij heel veel mensen, nu met heel veel minnen ervoor. Ze roepen het over zichzelf af.
Ook al dat het drie jaar zou gaan duren ... 
Als je iets belangrijk vindt zet je toch alles op alles, maar als het te bedreigend is, ja dan haal je gewoon de stekker eruit. Beschamend.
---

*Voltaire, Parijs, 21 november 1694 – aldaar, 30 mei 1778), was een Frans schrijver, essayist, filosoof en vrijdenker.

*Hannah Arendt (Linden bij Hannover, 14 oktober 1906 – New York, 4 december 1975) was een Duits-Amerikaans Joods filosofe, theologe en politiek denker, die uit Duitsland vluchtte voor het nationaalsocialisme en de Jodenvervolging en zich met name verdiepte in totalitaire politieke systemen. Er is veel over haar te lezen.
---

Ik eindig met ik denk de laatste aspergemaaltijd van dit jaar
en een zomers toetje. Wat een heerlijkheid, al dat verse zomerfruit. Ik liet u laatst een beschuitje met de lekkerste aardbeien zien. Onbespoten, net geplukt en zo hadden we vanavond van hetzelfde adres frambozen, mmm, zalig. Ik had geen zure room dus kwark met lecithine en een beetje honing en dan ontstaat er roomkwark.