zaterdag 3 juni 2023

Weekend

Om goed het weekend in te gaan!!
https://twitter.com/buitengebieden/status/1664512223337693184?s=20

Meteen een heftig onderwerp. Ik zag die zo zachtaardig uitziende jongen weer, klaar om met een nieuwe fase in zijn leven te beginnen. Het mocht niet zo zijn.
Ik zou willen dat ze de ontgroeningspraktijken overal onmiddellijk afschafte.
Niet praten over mooie traditie want wat daar allemaal gebeurd is, tot de dood aan toe, heeft niets moois.
Als het niet meer bestaat kan het niet meer gruwelijk misgaan, zoals vaak gebeurd is.
Het had na het eerste wangedrag verboden moeten worden. Een youtuber in België heeft een paar namen vrijgegeven na het vreselijke geweld, met de dood tot gevolg. Hij krijgt nu over zich heen dat hij eigen rechter speelt. Zo'n opmerking verschuift de aandacht vind ik. Het gaat niet over, zoals vaak aan de hand is, iemand beschuldigen van iets, terwijl het maar de vraag is of hij het gedaan heeft. Het is overduidelijk. De studenten die verantwoordelijk zijn krijgen een geldboete en een werkstraf. 
Waarom worden dit soort toestanden gedoogd?? En deze misère is gemakkelijk een halt toe te roepen. Vaak ligt het veel ingewikkelder. Hoe kunnen er terroristische bewegingen blijven bestaan? Hoe kan het dat mensen ongestraft mensonterende dingen kunnen doen, als dat bekend is? Hetzelfde geldt natuurlijk voor oorlogen.
Ik denk dat er toch veel meer goedheid in de wereld is en kan er vanuit die goedheid niet veel meer gebeuren? Ik schrijf hier over door een indrukwekkend en goed geschreven boek dat ik op dit moment aan het lezen ben. Als ik het uit heb ga ik er iets over schrijven. Het tweede boek van schrijfster 
Marjoleine Oppenheim heb ik van de bibliotheek, maar ik bedacht me dat ik zelf een boek heb van haar en dat bleek het boek te zijn dat vooraf gaat aan het bibliotheekboek, 'over zij en ik'. Even flink doorlezen dus en als het mooi weer blijft, dan lukt dat. Heerlijk buiten, tussen alle kruiden.

Het eerste boek:
https://www.bol.com/nl/nl/f/over-zij-en-ik/9200000015038791/
Het tweede boek, waar ik in de bibliotheek al in begonnen was:
https://www.bol.com/nl/nl/f/haring-aan-de-seine/9200000046204672/
---

In zeer korte tijd (twee weken) zijn er twee heel belangrijke wetten gekomen. We weten niet wat er allemaal aan vooraf ging, maar wel dat ze er snel doorheen moesten.

'De wetgevende worstenfabriek draait stiller én sneller' staat er als kop in Vrij Nederland.
"
Wetten maken is één van de hoofdtaken van de Tweede Kamer, maar gebeurt 
vrijwel alleen in de achterkamertjes. De aandacht gaat naar de actualiteit, niet naar het controleren en bespreken van wetsvoorstellen. En daar gaat het goed mis."

'Hoe de Tweede Kamer wetten maakt'
De Tweede Kamer heeft twee hoofdtaken: de regering controleren en wetten maken. Dat laatste gebeurt in toenemende mate in stilte. 

‘Wetten zijn als worstjes. Hoe minder mensen weten hoe worsten en wetten worden gemaakt, des te beter slapen ze." Deze uitspraak is van Otto von Bismarck, kanselier uit de 19e eeuw.  Hij legde de fundamenten van de Duitse eenheidsstaat. "in en om Den Haag klinkt vandaag de dag vooral onvrede over de toenemende stilte vanuit die fabriek."

Het artikel is alleen te lezen als u een abonnement heeft. Ik ben blij met Blendle. Ik krijg elke dag van veel verschillende kranten, ook uit België, nieuws dat aansluit.
---
14 april hield Pieter Omtzigt de Thorbeckelezing, in Zwolle. Dit is een verkorte versie en ligt in het verlengde van wat hierboven staat. 
https://archive.ph/XWUZO

---
Eergisteren hadden we een lekker andijviestamppotje, grof gestampt met gewone en zoete aardappel en bovenop plantaardige biefreepjes.