maandag 19 juni 2023

Voeding (eergisteren geschreven)

Ik zag een aankondiging van een gesprek over ga vooral vlees eten. Op zich in deze tijd al gek. En ik zag de reacties erop. De meest uiteenlopende. Ik wilde eerst bij youtube reageren, maar ik heb het weer weggehaald, ik schrijf het hier. Als het over voeding gaat ontstaat er vaak ook snel ruzie en nu dus ook. 
Mijn opinie is en dit is natuurlijk allemaal bekend, maar nog eens alles bij elkaar:
Zo natuurlijk mogelijk en zo min mogelijk dierenleed.
Mensen denken het licht te hebben gezien omdat iets bij hun werkt, of bij hun kind. Dat is fijn maar het betekent niet dat het bij iedereen zo werkt. Mensen zijn zo verschillend, qua genen, achtergrond, de plek waar ze wonen en de cultuur. Waar ze vandaan komen of waarin ze leven.   
Ik heb al zoveel voedingshypes meegemaakt. Er is niet een manier. Gevarieerd eten, naar je lichaam en geest luisteren en bovenal genieten!!!
Sophia Loren is een prachtig voorbeeld. Ik kan niet geloven dat ze 88 is, zo beeldschoon en zonder ziektes lijkt het. Veel groente, fruit, noten, olijfolie, wat vis en veel pasta en een lekker glas wijn. Liever pasta en wijn dan maat 00 zegt ze. In dun of superslank geloof ik ook allang niet meer. Niet meer? Nooit in geloofd. Ik las dat het in het gesprek ook ging over dat vlees helpt Alzheimer te voorkomen. Ik kende en ken veel mensen met Alzheimer. Allemaal vleeseters!
Mensen die kiezen voor plantaardig en biologisch, leven vaak wat betreft alles bewust. Vanaf de 70er jaren heb ik me in voeding verdiept en ik geloof in geen enkele eetregel, behalve in luisteren naar je behoeftes. Wat er allemaal in de grond zit, in de lucht, in drinkwater (alleen al de medicijnen die niet weggefilterd kunnen worden), in standaard voeding, de verarming van de grond enz. enz. Ik denk dat dit allemaal een heel grote rol speelt in hoe het gaat met mensen. 

Er kunnen klachten, kwalen en ziektes zijn die extra aandacht behoeven, ook wat voeding betreft. Er zijn veel 'voedingsdeskundigen' die waardevolle boeken hebben geschreven en daarbij kunnen helpen. Kies de mensen die aansluiten. Dat kan vandaag iemand anders zijn dan over twee maanden of een jaar. Daarnaast blijft het je eigen lichaam, eigen geest waar anderen vaak van buitenaf naar kijken. Ontdek zelf wat goed doet! Ben vooral niet streng, maar juist zo ontspannen mogelijk. Het wordt vanzelf duidelijk wat helpt. En als er niets is wat helpt dan hoop ik dat u de situatie kan accepteren en neem alleen wat u echt heel lekker vindt. Dat vind ik sowieso, niet omdat men vindt dat het goed voor u is, of dat u vindt dat het moet, u hoeft niets! 

Hierover gesproken want wij eten van alles, maar ik blijf ook zorgen dat Henk elke dag voedingsmiddelen krijgt die goed zijn voor zijn blaas. Dit zijn bonusjaren en we zijn het 4e jaar ingegaan geloof ik dat Henks blaas schoon is en dat is uitzonderlijk en vooral heel fijn. We waren in het ziekenhuis voor weer een cystoscopie (blaasonderzoek). De specialist was er geen 2 minuten en dat gaat altijd zo en is prima, zolang het goed is. Het ziet er fantastisch uit zei hij. en dat zagen we. Voorbereiding: verdovende vloeistof, handdoekje erover en dan komt de arts en gaat er een slang met cameraatje naar binnen en een slangetje waar water door stroomt dat in zijn blaas gespoten wordt waardoor de rimpels gladgestreken worden en er goed zicht is. Hoe vaak is dit nu gebeurd? 15x of zo. 3x ben ik er vanwege corona niet bij geweest (een van die drie keer had het toch gemogen bleek), maar verder gelukkig wel. Het is fijn om mee te kunnen kijken. Die 2x had Henk het trouwens gefilmd. Maar nu ben ik gelukkig steeds bij hem en beleven we samen de vreugde want het blijft natuurlijk toch spannend elke keer.

De koffie in het ziekenhuis is ontzettend lekker dus daar hebben we het eerst mee gevierd.
's Avonds Henk een koud biertje met nootjes.

Door de wind kon ik gisteren iets korter dan een half uurtje in de zon, vanmorgen maar 10 minuten, toen begon het al te branden op mijn huid. Zonnescherm naar beneden.
Dit was nog in de zon. Zo gezellig. Verder niets nodig.