maandag 7 augustus 2023

Vrijheid, maar niet voor iedereen

We hadden een heerlijke ochtend wandeling in de zondagse stilte.
En dit schreef ik dus gisteren. Ik had ook een heel verhaal geschreven over een advocaat, maar na informatie gekregen te hebben en dieper onderzoek gedaan te hebben bleek het niet te kloppen. Dat moest dus allemaal weg.

Ik denk aan de staaftesten die gedaan zijn (niet in mijn neus!). Ik wist dat het zinloos was omdat het net zo goed gewoon een griepvirus of oud virus kon zijn, maar ik wist niet dat ook hierdoor schade is aangericht. Ik begrijp nu nog meer waarom mijn weerstand ertegen zo groot was. Een heftige bloeding erdoor krijgen is alleen maar een voorbeeld. Als het dan ook nog om een klein meisje gaat en het ziet er naar uit. Gelukkig gaat het goed met haar en het is fijn dat ik dat ook kon lezen. Er waren allerlei gevolgen, ook ernstige. Het hing niet alleen van de staaf af maar ook van degen die het deed. Sommige deden het heel zorgvuldig, andere rats boem. Alleen om te zien vond ik dat al vreselijk.
Ik schreef net met onze nieuwe buurman (wat zijn we blij met de nieuwe buren. Ook omdat we gelijkgestemd zijn in wat er de afgelopen jaren is gebeurd) en ik haalde Australiƫ aan, hoe vrij dat was vroeger en hoe onvrij het vooral in bepaalde staten was tijdens de pandemie.
Maar dan heb ik het over de vrijheid van een bepaalde groep inwoners en van de backpackers en avonturiers, ik heb het niet over de Aboriginals, hoe die gevangen werden gezet en geen vrijheid hadden, terwijl het nota bene de oorspronkelijke bewoners zijn. Aborigines stamt van het Latijnse ab origine wat vanaf de oorsprong betekent. Ze noemen zichzelf trouwens niet zo. Elke stam heeft een eigen naam.
Ze.zaten gevangen omdat ze niet mochten leven vanuit een diepe innerlijke en ook overgedragen kennis. Ik schreef eerder over ze. Een volk met zoveel wijsheid.
Ook werden ze letterlijk vastgezet, verbannen. Hartverscheurend.
De waardering schijnt wel te groeien en op plekken waar veel Aboriginals leven, is naast de gebruikelijke rechtbank, ook rechtspraak vanuit hun moraal.
Oorspronkelijke bewoners zijn op verschillende gebieden in de wereld altijd een bedreiging geweest en waarom?
Ik kan ook andersom de vraag stellen, waarom voelden andere mensen, nota bene vaak indringers zich superieur? 

Pilbara11