dinsdag 15 augustus 2023

Overvloed

Het is nog een beetje bewolkt, maar een heerlijke temperatuur en straks zal de zon wel doorbreken.

Als ik alle groente (en fruit) van de Streekboer heb ontvangen leg ik dat tegenwoordig in de goede volgorde in de ijskast. Daarnaast ruim ik sommige groentes meteen goed op. Andijvie, sla en wortels doe ik in een grote bak met keukenpapier eronder en erop en dan is het heel lang houdbaar. Dit is de beste tijd van het jaar wat betreft groente en fruit, wat een overvloed.

Overvloed
wikimediaimages

Gisteravond maakte ik een andijviestamppotje met ruccola en champignons in pittige jus.
Door de stamppot deed ik een scheutje olijfolie, zout, mosterdpoeder en versgemalen peper. Kastanjechampignons gebakken, beetje arrowroot erover, scheut water, scheutje Tamari, lepeltje sambal. In laten koken tot een dikke soort jus. Tot slot fijngeknipte ruccola. Was heerlijk.Een paar keer per dag zijn we bij de mevrouw. Henk maakt sinds haar val elke dag een kruikje voor haar. Gisteren was het warm dus we dachten dat ze er misschien geen behoefte aan had, maar wel hoor. Jullie komen me toch nog wel een kruikje brengen? En Henk is de kruikenman, hij moet dat doen.
Ik keek ondertussen even naar haar medicijnen. Elke avond komt er iemand om te controleren of ze ze in heeft genomen. Ik zag dat er een bètablokker bij was. Hè?? Ze heeft geen hartinfarct maar een herseninfarct gehad. Van een bètablokker kan je duizelig worden en daarom moet je hem 's avonds nemen, vlak voordat je naar bed gaat. Een paar dagen geleden was ze om 14.15u van de wc gevallen en heeft de hele nacht op de grond gelegen.  
Ze is vel over been en heeft ook zo'n eng cholesterolmedicijn. Onnodig en kwalijk en die bèablokker natuurlijk helemaal. Als ik aan die arts denk ... Soms lijkt het echt of mensen/artsen enz. niet nadenken over wat ze waarom doen en de impact die dat heeft.
---

Las net dat iemand schreef dat het circus (teststraten, prikstraten, plexiglas schermen, stickers om afstand te houden enz.) verdwenen is en dat veel mensen het er niet meer over willen hebben, maar, schreef deze mevrouw, toch klopte het allemaal niet.
Veel mensen beaamden, of zeiden, als je daar nu pas achter komt, maar een paar mensen schreven: "Hier wordt alweer iets opgebouwd". Geen woorden voor. Als nu nog iemand zich laat verleiden ...

Gisteren waren we bij een meneer van 88. Soms wenkt hij ons en dan moeten we even bij hem komen zitten, op een bankje naast het huis. Hij leeft in een andere tijd en raakt ook een beetje in de war, maar zijn passie is tuinieren en dat houdt hem letterlijk en figuurlijk op de been. Hij is hij er elke dag mee bezig. Dahlia's (ben ik zo gek op!), veel geraniums, aardappelen, boerenkool en nog wat groentes en overal stekjes. Ik kreeg een geraniumstek, leuk. Ik hoop dat hij het heel goed gaat doen en dan heb ik een mooi aandenken.

U weet, vandaag begint mijn lievelingsperiode van het jaar. Ik heb trouwens nog nooit zo van de lente genoten als dit jaar en wat snel is het alweer augustus. Dit zal altijd een speciale dag blijven (54 jaar geleden ging ik naar de quakerschool) en ik verheug me op de tijd die klaar ligt.

Ik wens u een heel fijne avond!