zaterdag 26 augustus 2023

Ruimte besparende ideeën en meer leuks


Goedemorgen, het weekend is begonnen.
Ik wens u mooie dagen toe!

Eerst nog eens de kleine druifjes, die ook hier niet klein lijken, maar ik vind ze zo zomers op dit schoteltje.

Wij vinden dit altijd zo leuk, alles zo handig en economisch mogelijk. Voor wie (heel) klein woont is veel mogelijk.
https://news.progolfnow.com/en/brilliant-best-solutions-make?ly=native_one

Henk stuurde me dit via facebook. De vrouw die hier woont schrijft dat de tafel met stoelen in de jaren '70 is ontworpen door Sandra Kragnert voor IKEA onder de naam "Fusion". en ze schreef dat ze  er jaren geleden al weg van was en ze echt op jacht is geweest naar een nog mooie en betaalbare set voor haar kleine huis.  Dit hoort er zeker bij en past goed in mjn boeken-foto serie. Wat een knus, origineel, natuurlijk (het is toch of je in een boom ligt) plekje. Ik nestel me er en wens voorlopig niet gestoord te worden. Voor 's avonds wil ik nog wel graag een lampje.
Het is bemoedigend hoeveel creativiteit er is en altijd zal zijn. https://twitter.com/buitengebieden/status/1695119014077349980?s=20

Volgens mij had ik dit bijzondere vlinder aardbeitje niet geplaatst en dat wil ik wel.
We hebben weer zo genoten van de onbespoten, lekkerste aardbeien van de wereld, de afgelopen dagen. Deze is van eerder.

Aardbeien:
Wist u dat aardbeien tot de rozenfamilie behoren?
Ik vind het zo prachtig van de natuur dat alles zijn eigen kwaliteiten heeft. Elke vrucht en elke groente zitten boordevol voedingstoffen. Het is verschillend en de ene soort heeft meer dan de ander en zo vullen ze elkaar aan. 
In aardbeien zit vooral Vi
tamine C, Vitamine K en foliumzuur. Qua fruit heeft alleen een kiwi nog meer vitamine C. Verder zit er ijzer, magnesium, kalium, calcium, fosfor, mangaan, silicium en koper.  Aardbeien hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Aardbeien bevorderen de spijsvertering ende antioxidanten die erin zitten helpen bij de absorptie van belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten en ijzer. Er zit zelfs Fisetine* in en dat wordt in verband gebracht met een lagere kans op kanker en Alzheimer. Zie de informatie van Juglen Zwaan https://www.ahealthylife.nl/voedingswaarde-aardbeien/ Ik word sowieso altijd gestimuleerd door hem. Hij geeft je altijd sterk het gevoel dat je zoveel kan doen aan je gezondheid. Zo sta ik er ook in natuurlijk en ik ben er elke dag bewust mee bezig, maar het is fijn als iemand een manier van overbrengen heeft die inspirerend werkt. 

Wat een aardbei ook bijzonder maakt is dat het een schijnvrucht is. Wat je ziet is niet de vrucht. De pitjes erop zijn eigenlijk de vruchtjes. Ik heb wel eens gelezen dat als je 'lapjes' van de buitenkant schilt en dat in de aarde doet je zo nieuwe plantjes kan kweken. Ik heb het nooit geprobeerd. Gewoon zo erg lekker, op een beschuit (zo hebben we de eerste van het jaar altijd) in een smoothie, door yoghurt of kwark, of in een aardbeiencake - of taart.
Je kan in de supermarkt van die zanddeegschuitjes kopen en het is heerlijk ze te prakken en ze dan daarin te doen, met een beetje slagroom erop. Mijn moeder gaf dat vaak aan bezoek vroeger. Ze zijn ook eenvoudig zelf te maken.
Het enige, echt enige nadeel is dat ze kort houdbaar zijn, twee dagen eigenlijk. Een dagje langer kan nog net, maar dan zijn ze al wat zachter en kunt er het beste jam van maken.

*Fisetine is een natuurlijke verbinding die behoort tot de groep flavonoïden. Het is een plantaardig molecuul dat in verschillende soorten fruit en groenten voorkomt, waaronder aardbeien, appels, druiven, uien en komkommers. Fisetine wordt vaak geprezen vanwege zijn potentiële gezondheidsvoordelen, de mogelijkheid om de bloed-hersenbarrière te doorkruisen en de activiteit van specifieke eiwitten te beïnvloeden.

Met de enorme peperplant in de slaapkamer ben ik op dit moment het meest blij, het zal nog eindeloos doorgaan, met de bloemetjes en daarna pepers. Maar buiten staat ook een grote peperplant en ... er verschijnen af en toe tomaatjes.