zaterdag 24 september 2022

Troonrede en viering

Het begin van de troonrede:

"Wij leven in een tijd van tegenstrijdigheden en onzekerheid. Het is tegenstrijdig dat bestaanszekerheden onder druk staan en armoede toeneemt in een periode van economische groei en lage werkloosheid. Tegenstrijdig is dat mensen zich in ons vrije land onvrij voelen om hun mening te geven, uit angst voor harde reacties of zelfs bedreigingen. En zorgwekkend is ook dat mensen in een volwassen democratie als de onze het vertrouwen verliezen in het oplossend vermogen van politiek en bestuur."

Met het eerste ben ik het roerend eens, maar een volwassen democratie? Daar denk ik inmiddels heel anders over, al is het nog steeds vele malen beter dan in veel andere landen.

En ik denk dat openheid nodig is om iets op te kunnen lossen.


Voorafgaand aan de Troonrede was er een viering in de Grote Kerk in Den Haag. Een hartverwarmende viering van veel verschillende religies bij elkaar. Het ging over verdragen, verzoenen, verbinden, het tegenovergestelde van polarisatie.

Een uurtje dat de wereld volmaakt leek, dat er voor iedereen ruimte was, dat er aandachtig geluisterd werd en dat er een gemeenschappelijks kern gedeeld werd. Het was liefdevol en om de woorden heen was passende muziek. 

Ik kan u van harte aanraden om het terug te kijken.

https://www.npostart.nl/prinsjesdagviering-2022/20-09-2022/KN_1730069vector free images