woensdag 14 september 2022

Eenvoudig leven, vooral dat

In Nieuw-Zeeland is eindelijk een goede stap gezet, het land wil zich niet meer laten leiden door Corona. 
Ik vind Jacinda Ardern een heel warme vrouw. Hoe ze met het virus omging begreep ik niet, maar mensen staan steeds meer onder een enorme druk. Wat 'moet' en wat komt uit iemand zelf voort? Al zou ze het vanuit zichzelf anders gewild hebben, dan was er geen ruimte voor.

Er gebeurde al veel naars in China, maar nu is het volledig ontmenselijkt. Miljoenen mensen zitten opgesloten vanwege u weet wel en mensen lijden vreselijke honger zijn ziek of gaan dood. Hoe onzinnig en wreed.

Nederlandse meisjes hebben de afgelopen jaren te maken gekregen met een "ongekende daling in mentale gezondheid". Dat concluderen onderzoekers in een rapport dat ze woensdag aanbieden aan koningin Máxima.
""Het is absoluut zorgwekkend", zegt onderzoeker Gonneke Stevens tegen NRC. "Meisjes scoren hoger op álle indicatoren die wij meten. Ze piekeren meer, voelen zich vaker angstig en ongelukkig. We zien ook een toename in het aantal meisjes met psychosomatische klachten."
De cijfers staan in het onderzoeksrapport Health Behaviour in School-aged Children (HBSC). Dat onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Ik denk dat het bij jongens even ernstig is, maar dat het minder zichtbaar is en veel wordt op andere manieren geuit.

Wat zegt die mevrouw van justitie nare dingen. We leven in een democratische staat en daarom moet er meer censuur komen voor mensen die kritiek op de regering hebben en voor mensen die anders denken. 
Censuur is natuurlijk heel democratisch.
Weer gaat het niet over de inhoud. Mensen die in het begin complotdenkers werden genoemd hebben op zoveel punten gelijk gekregen. Als mevrouw dan maar zou zeggen wat niet klopt, maar niets daarvan. 

Er komen steeds meer enge beestjes of beesten door de opwarming. Waar ik echt van schrok zijn die valse (in de zin van niet echt) giftige wolfspinnen. Het aantal is in vier jaar tijd vertienvoudigd. Dit betekent dat de soort zich hier definitief heeft gevestigd zegt Jinze Noordijk van het Kenniscentrum Insecten. 
Ik ben al bang voor een kleine spin en dan dit ... Ze zijn niet gevaarlijk, een steek, als ze zich bedreigd voelen, is zoiets als een wespensteek al hangt het van de gevoeligheid van het slachtoffer af. 
Het is zorgwekkend, hoe alles anders wordt. Ik vind het wel apart waarom je voor iets bang bent en voor iets anders helemaal niet. Ik ben helemaal niet bang voor wespen. Ze mogen rustig op me zitten. Ik vind het zelfs gezellig. :-) En het is niet dat ik nooit door een wesp gestoken ben. De enorme toename van teken zorgt ook voor veel narigheid. Vroeger waren ze er maar een deel van het jaar, maar omdat het warmer is zijn ze er tegenwoordig altijd. 

Iets moois is dat Russen in Oekraïense vluchtelingenkampen werken. Ik vind dat ontroerend. Net zoals er vroeger in Duitsland veel goeds was, naast de vernietigende overheersing is dat natuurlijk ook in Rusland en zijn er veel Russen die vrede willen. Er is zoveel schoonheid en poëzie in dat land. Ik heb het afgelopen jaar vaak iets moois geplaatst voor Oekraieners maar diezelfde warmte stuur ik naar iedereen die liefde en vrede het belangrijkst vindt. 
Ik moet het juist ook sturen naar mensen bij wie dat niet zo is.
Dat hele gebied, het eenvoudige leven in kleine (berg) dorpjes. Er zijn de mooiste filmpjes van te zien op youtube. Je wordt heel rustig van kijken naar een leven zonder wegen en communicatie. Hoe leuk ik internet ook vind, zo leven lijkt me fantastisch, minder afleiding, minder invloeden, minder narigheid. Het is dan wel prettig als je gezond bent en in een klein comfortabel huisje leeft. Er zijn dus wel een paar eisjes.


Pavlofox