zondag 4 september 2022

Wereld

Als die enge coronawet er komt zijn we een stuk verder in een wereld waarin ik me niet thuis voel. Er is nu sprake van dat de avondklok er deel van wordt. Het zal toch niet.

"Er zijn situaties denkbaar waarin grondrechten tijdelijk moeten worden beperkt, maar dit wetsvoorstel maakt grondrechtbeperkende maatregelen niet 't laatste redmiddel bij pandemie, maar onderdeel van een reguliere modelmatige aanpak" Martijntje Smits.

Dr. Ir. Martijntje Smits is filosofe en ingenieur en gespecialiseerd in technology assessment en techniekfilosofie. Als senior wetenschapper bij het Copernicus instituut onderzoekt zij de maatschappelijke gevolgen van smart grids en autonome robots.Ze was als universitair docent en onderzoeker verbonden aan de opleiding Technische Innovatie Wetenschap van de TU Eindhoven en aan het Rathenau Instituut in Den Haag. Ze promoveerde in 2002 bij Hans Achterhuis op het proefschrift Monsterbezwering. De culturele domesticatie van nieuwe technologie.

Arts Jona Walk:
"Dit wetsvoorstel (...) geeft de overheid een vorm van zeggenschap over onze gezondheid en over ons dagelijkse leven die zij niet zou moeten hebben. Het maakt normaal wat nooit normaal mag worden"

Deze twee vrouwen horen bij de grote groep mensen die ik de afgelopen jaren vaak gehoord heb. 

Wat zei Ernst Kuipers in 2021 over de avondklok?

Updated 13 mei 2021 28 apr. 2021 in BINNENLAND (De Telegraaf)
Volgens Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, heeft de avondklok geen effect gehad. 
„Bij de invoering van de avondklok was de berekening dat het 10 procent zou verminderen. 
Als je kijkt naar het beloop van de ziekenhuisopnames in de tijd, zagen we zowel bij de invoering als bij het opschuiven geen enkel effect”, aldus Kuipers bij de RTL-talkshow Beau.

En dan lees ik nu en ik citeer Maurice:
"Als de nieuwe wet publieke gezondheid er komt kan de regering eenvoudig bepaalde maatregelen weer invoeren, met als argument dat (en het staat er echt letterlijk:) de maatregelen geschikt en effectief zijn gebleken, omdat deze maatregelen eerder van kracht zijn geweest om Covid-19 te bestrijden." (Omdat ze eerder van kracht zijn geweest zijn ze geschikt? Dat zoiets gezegd wordt kan je toch niet geloven, na alle negatieve effecten)

In Engeland wordt er gedegen onderzoek gedaan naar hoe er is omgegaan met de pandemie. Over de gevolgen en de lessen die eruit getrokken moeten worden. Dit gebeurt door onafhankelijke onderzoekers! In Nederland wordt er niet geĆ«valueerd.

Ik las dat first lady Jill Biden, viervoudig gevaccineerd en met Paxlovid behandeld, voor de tweede keer in korte tijd positief op het coronavirus is getest. Vanwege zijn vrouw draagt president Joe Biden de komende 10 dagen een mondkapje. Het eerste is vervelend maar ligt in de lijn der verwachtingen en het tweede is komisch. In gedachten zie ik hem in bad met een mondkapje.:-)

Tim Douwsma: "Vroeger moest je een klap op de tv geven als het signaal te zwak was. 
Dat gevoel heb ik nu bij sommige mensen."
Ik herken het, mensen wakker willen schudden (ik denk dat hij dat bedoelt) 
Als er zoveel deskundigen zijn die roepen in duisternis ...
De oorspronkelijke uitspraak is roepende in de woestijn, maar ik vind duisternis de lading dekken.
Ik heb respect voor zo'n jonge man die zich vanaf het begin uitspreekt. Als ik naar zijn gezicht kijk denk ik, het klopt, liefdevol, open.*
Zeker ook als het om deskundigen gaat. Hun waarachtigheid en liefde voor de medemens, voor de wereld, wordt getoond door de vaak grote risico's die ze nemen.

Ik schreef net aan een vriendin dat ik vaak schrijf en vervolgens schrap vanwege te heftig.
Daar gaat heel veel tijd in zitten. Wat er echt gezegd moet worden komt vanzelf.
Maar evenwicht blijft lastig.

*Zijn muziek, vooral van het begin sluit misschien niet bij mij aan, maar ik heb voor iedereen die zich uitspreekt en uit blijft spreken heel veel respect. 'Wees welkom in mijn hart van vorig jaar heeft een mooie tekst' en wordt op een originele manier gezongen. Ik word er warm van.
Ik wist eigenlijk niets van hem en dat is wel bijzonder van deze tijd, dat je met mensen 'in aanraking' komt die je in de wereld van vroeger niet ontdekt zou hebben.