vrijdag 25 november 2022

De vensterbank

Goedemorgen lieve mensen.
Ik ga proberen tot de lente verschillende groentes en kruiden te kweken op de vensterbank. Of is het in de vensterbank? Op de vensterbank en in het raam? Nou ja, daar dus. 
Er staan nu 9 potten en twee bakken. In deze bak zit snijbiet. Een deel ervan ging door de macaroni., maar het groeit zo weer aan, ook binnen denk ik. Ik maakte het met olijfolie, knoflook , edelgist en Italiaanse kruiden, heerlijk!!! 14 potten, het bekende kratje en twee bakken zijn gevuld met zaadjes of groenteplanten. Zeven met eigen paprikazaad. De plantjes zitten vol bloemen en er zijn al een paar beginnende paprikaatjes. Ik ben benieuwd wat het gaat worden. De tomaatjes zijn de laatste van het balkon.
Er is een bak vol bosuitjes. Ik heb de meeste ervan inmiddels een jaar denk ik.  Tot mijn verrassing zie ik dat er twee nieuwe bosuitjes naar boven piepen. Hoe kan dat? Bosui ontstaat uit zaad.  (Dit schreef ik gisteren en ze zijn centimeters gegroeid, ik kan dit niet geloven. Er is een pot met 4 salie zaailingen. Als dat nou toch eens zou lukken, ik wil zo graag salie, maar salie wil nog niet bij ons, tot nu toe. Misschien op deze manier. Gele snijbiet staat er ook. (dit schreef ik, maar ik vond een dicht zakje dus het is iets anders).

Ik kreeg een reactie van een heel trouwe lezer en ze had het over gember en toen dacht ik jaaa, dat ga ik zeker ook doen. Ik heb ook nog oregano gezaaid, pluksla en veldsla. Ik hoop dat de veldsla lukt, dat past beter bij nu dan pluksla, maar ik vind het fijn om bladgroente te hebben. OP het balkon heb ik nog NZ spinazie, selderij, platte peterselie en twee soorten bieslook, maar die zijn een beetje (p)ielig. Die ga ik even vertroetelen. De pepermunt haal ik ook binnen denk ik. 

Ik las een verhaal van een budgetcoach, of was het een voedingsdeskundige, ik weet het niet meer, maar het ging over dat gezond eten duurder is dan minder gezond eten. Wat een vooroordeel is dat toch steeds. Het ligt er maar net aan hoe en wat je kiest. Gelukkig reageerde iemand met te zeggen dat zij altijd biologisch eet en dat ze evenveel kwijt is als vroeger, toen ze dat niet deed.

Het ging ook over dat mensen die in grote financiƫle problemen zitten blokkeren. Dat is een belangrijk punt, dan is het moeilijk om creatief te zijn en juist dat is een voorwaarde om met weinig te overleven. Ik zou anders zeggen probeer het kweken buiten, in de lente en de zomer en een deel van het najaar (dat kan nu) en in de winter binnen. Je krijgt daardoor niet alleen allerlei goeds, maar het is ook zo fijn om voor jezelf te kunnen zorgen. Daarnaast peulvruchten, granen en groente waar je lang mee doet, zoals winterwortels en kolen.
Over die twee groentes en uien ga ik zoveel mogelijk recepten bedenken en opzoeken.

Voor nu wens ik u een fijn weekend verder!