zaterdag 19 november 2022

Geen hoger goed dan een vrij gemoed

Geen hoger goed dan een vrij gemoed las ik toen ik 'De gele vogels' van Kevin Powers doorbladerde. Het is uit de bibliotheek en ik heb het nog niet gelezen.
Er zijn altijd zaken die rondtollen in ons, nodig om te groeien, maar voor mij betekent vrij gemoed vooral het trouw zijn aan jezelf. Dat je daarin innerlijk vrij bent. en je niet mee laat slepen door een idee buiten je, wat niet aansluit, of door een mens die macht over je heeft.  Als het gekoppeld is aan daden komt er een groot gevoel van opluchting bij, als je niet tegen jezelf in bent gegaan. Er zijn genoeg landen in de wereld, waar geen ruimte is om jezelf te volgen. En als je dat wel doet zijn de consequenties hartverscheurend, zoals nu bijvoorbeeld in Iran. Ik vind het onvoorstelbaar om de energie te zien die is vrijgekomen en mensen niet meteen terugvliegen, al staat er zoveel onmenselijks te wachten. Alles is begonnen met een hoofddoek, een vonkje (qua vorm, niet qua inhoud) en nu een groot, brandend vuur. Zelfs in deze situatie volgen deze mensen hun hart. Zoals ik eerder liefde stuurde doe ik dat nu aan hun. Voor zichzelf en de wereld zijn deze daden van wezenlijk belang. Voor vrijheid. De schoonheid van de herfst.
bixusas

Als je afhankelijk bent kan het zo moeilijk zijn om voor jezelf te kiezen. Je kan in de macht zijn van de ander waardoor je niet meer kan bedenken wat goed voor jou is. Of dit nu een partner, familielid, de overheid of een arts is. Mensen leggen hun leven al dan niet vrijwillig in de handen van iets of iemand anders. Ik hoorde Sam Brokken (lector-onderzoeker gezondheidswetenschappen) zeggen dat je als het om fysieke klachten gaat, aan 90% zelf iets kan doen en 10% is aan medici. Ik weet dit, naast het sterke gevoel wat ik hier zelf over heb al sinds de jaren 70. Dit waren precies de getallen die ik toen las. Veel mensen vertrouwen niet meer op zichzelf, of hebben dat nooit gedaan. En al helemaal niet als er angst gecreĆ«erd wordt, zoals dat de afgelopen jaren is gebeurd. Het begin was natuurlijk heel moeilijk en onverwacht, maar als er daarna een andere weg in was geslagen waren baby's niet beschadigd (geen uitdrukking te kunnen zien van papa en mama in het begin van het leven, blijken grote gevolgen te hebben() waren er veel minder depressies, minder zelfmoorden, minder  ziektes, minder agressie (en dan nog is een ziekenhuis directeur verbaasd en boos over de verviervoudiging ervan) en ... was er nu ondersterfte ipv oversterfte. 

Hoe dan ook is iedereen op weg naar zichzelf, elke dag een stapje of stap dichterbij. 

geralt


Het is heerlijk koud buiten en er zijn veel sterren. Nog even een avondommetje gemaakt, eerder op de avond. 
Ik hoop dat u een aangename zaterdagavond heeft. Misschien kijkt u naar een mooie film, leest u een goed boek of zit u in bad. Voor later; slaap lekker allemaal!