maandag 28 november 2022

Emotie

Straks plaats ik het beloofde bericht. Voordat we naar buiten gaan in de regen ... ik zag net een filmpje van het grootste quarantainekamp dat in de Chinese stad Guangzhou wordt gebouwd. Het heeft 90.000 isolatiecapsules. (soort containers). Ik zag ook Chinese filmpjes en er schijnen er duizenden op Tik Tok te zijn. Dit zullen er miljoenen worden denk ik. Laat de demonstranten overal doorgaan, dat hoop ik, alleen zo kan er iets veranderen, maar ze lopen veel gevaar. Ik kan wel huilen. Wat een leven hebben die mensen en dan heb ik het over de zichtbare gevolgen van Nederland, maar daar, ik kan niet eens bedenken hoeveel schade het aanricht. Al drie jaar steeds opnieuw worden opgesloten. Alles wordt gecensureerd. Ik zag hoe wij voetbal uit Qatar zien en hoe zij dat te zien krijgen. Nooit beelden van hoe mensen bij elkaar zitten in het stadion, hoe ze samen juichen, hoe ze elkaar knuffelen na een doelpunt.
Terug naar de isoleercellen. Hoe knettergek kunnen mensen zijn. Voordat je weggaat krijg je een uitgebreide bloedtest (dit ziet er heel raar uit. Het lijkt wel of het door een lange slang gaat, maar dat heb ik hopelijk niet goed gezien. 
En de plek waar ze bloed uithalen, eng, een rare opening. Ik werd onpasselijk toen ik ernaar keek. en heb er dus geen helder beeld van. Het gaat om dat het gebeurt. Er volgt een pcr test (zag dat het bij een klein jongetje gebeurde). Vervolgens moet je overal voor betalen en dan pas mag je weg. 

Maar gauw de frisse lucht in. Straks een spruitjesgerecht*.   

* Schoongemaakte spruitjes doormidden snijden en bakken met een grof gehakte ui, paprikareepjes, paprikapoeder en uipoeder. Scheut groentebouillon erbij. Laten sudderen tot het gaar is. Blikje tomatenpuree toevoegen en (plantaardige) melk aangemaakt met een bindmiddel (ik gebruikte arrowroot, maar maizena kan ook). Nog even laten sudderen. In kommen doen en peterselie erover.