donderdag 3 november 2022

Herfstmaaltijd

Ik weet nooit zo goed wat ik met pastinaak moet doen, behalve met andere groentes, scheutje olijfolie en eventueel rozemarijn en/of tijm roosteren in de oven. O ja, in hutspot, in plaats van aardappelen of gecombineerd met aardappelen. Pastinaak is een zoete, goedkope, gezonde groente. Dit is op zich overbodig om te zeggen want elke groente is gezond, maar ik blijf het toch doen. :-) Elke groente heeft zijn eigen voedingsstoffen. De hoeveelheid ervan verschilt en er zijn groentes die er heel veel van hebben, zoals pastinaak. Hier komen ze: kalium (veel!!), mangaan, magnesium, fosfor, zink en ijzer,. Verder vitamine B, C, E en K. En dan zitten er nog veel vezels in.

Pastinaak is vochtafdrijvend, goed voor de spijsvertering en goed voor de botten door de mangaan..

Handig is dat je pastinaak op een koele plaats lang kan bewaren, zeker twee weken.

Pastinaak kan je koken, bakken, stoven of rauw in een salade gebruiken. Ik ging gisteren een recept zoeken met pastinaak en ik kwam bij Njam, dat is een Vlaams kookkanaal. Er zijn heel veel chefs aan verbonden en er zijn zoveel recepten op hun website te vinden dat een specifieke zoekopdracht op naam of thema helpt. En u kunt het elke dag op de televisie zien.

https://njam.tv/recepten

Hier vond ik dus deze heerlijke maaltijd. Ik maak zelden een recept na, maar heel soms wel, al heb ik andere hoeveelheden gebruikt. Er staat dat het twee uur duurt,. Het is even werk, vooral omdat het nieuw is en ik de hele tijd naar de woonkamer moest rennen om het recept te lezen (mijn laptop doet het al heel lang niet meer zonder snoer eraan), maar het duurde veel korter bij mij. Ik ga het zeker vaker maken en dan maak ik veel meer van de dikke saus / groenteragout zodat ik alleen nog pastinaakpuree hoef te maken. Het was heerlijk, een gerecht met een heel rijke smaak. Het blijft lekker heet, dus echt een recept voor als u het koud heeft. Ik deed een minuscuul beetje geraspte kaas bovenop, maar zonder kan ook prima.

Ik had het 25 minuten in de airfryer gebakken op 180 graden.  

https://njam.tv/recepten/ovenschotel-met-pastinaak