woensdag 30 november 2022

Voorbereid zijn

In het journaal werd door Pieter-Jaap Aalbersberg, nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid verteld dat de dreiging voor een cyberaanval groter dan ooit is. Binnenkort begint een campagne. Het is dus  noodzakelijk dat iedereen een voorraad heeft voor twee à drie dagen. Een aantal jaren geleden ging het ook over een noodvoorraad, dat werd uitgebreid behandeld en er waren lijstjes verkrijgbaar met wat je in huis moest hebben. Het ging toen over drie dagen. Ik heb het net even opgezocht. Je kan per dag kijken hoe het zit met van die aanvallen. In 2019 één aanval en dit jaar al meer dan 6000!
Echte preppers zorgen dat ze een voorraad voor maanden of zelfs twee jaar hebben. Twee dagen is kort, al zal er in korte tijd van alles gebeuren en zullen veel mensen zich misschien geen raad weten. Andere mensen worden juist creatief en improviseren. Als er een beroep op dat vermogen gedaan wordt blijken mensen vaak heel krachtig te zijn. Ik zag een vrouw in de Oekraïne die met zware vaten water sjouwt en in zware omstandigheden leeft. Je past je aan, het went zei ze.

Altijd goed om een voorraad te hebben, ook zonder dreiging. Ik herinner me eens in Utrecht toen het spiegelglad was en we niet naar buiten konden. Wat was ik blij dat we alles hadden wat nodig was. Of je kan ziek worden en ook dan is het fijn als je van alles in huis hebt. Maar als er ets ernstigs is en bijvoorbeeld geen stroom ...

Ik ben blij met het opwindbare radiootje dat we hebben waar ook een sterke lamp op zit. En maar vroeg naar bed dan. De paar dingen die ze noemden in het nieuws is veel te weinig.
Ik stel als noodvoorraad voor:

Water
Plantaardige of houdbare bio melk
Pak sap
Warme kleding en dekens  
Waxinelichtjes en kaarsen
Lucifers of aansteker
Closetpapier en vochtig papier
(Kokos) olie. Kokosolie kan ook als boter gebruikt worden, tenzij het bloedheet is.
Zout
Rietsuiker of andere suiker
Havermout
Houdbare koeken en crackers.
Marmite en/of mosterd (iets hartigs!)
Pindakaas
Appelstroop, jam, honing
Voeding waar je niets aan hoeft te doen. Aan rauwe spullen heb je weinig als je elektrisch kookt en je hebt verder niets om iets warm te maken. Potten groente dus en als het kan wat kant en klare maaltijden.
Blikjes vis als u niet alleen plantaardig eet
Fruit in potten of blik.
Gedroogd fruit

Wat in de diepvries zit ontdooit en hopelijk zit daar gare groente in en misschien gemaakte eenpansgerechten. Dat moet eerst op, net zoals wat er nog in de koelkast ligt.
Als u op een of andere manier nog kunt koken dan is een ijzeren voorraad belangrijk. Ik wist niet dat dit zo heet. Dit gaat dan meer om zachte onverwachte gebeurtenissen. 

Dit staat bij het voedingscentrum:

"Houd je ijzeren voorraad op peil
Het is handig om altijd wat producten in huis te hebben die lang houdbaar zijn en die je vaak nodig hebt. Denk aan rijst, pasta of peulvruchten uit blik. Dat noemen we een ijzeren voorraad. Het handige van een ijzeren voorraad, is dat je deze makkelijk kunt combineren met verse producten die snel op moeten. Zo kun je altijd een maaltijd op tafel toveren. Ook als de planning anders loopt. Bijvoorbeeld als je onverwachts toch thuis eet, of als er extra mensen mee-eten." 

Er zijn ook urgentere situaties denkbaar.
Alles wat bij de noodvoorraad staat
Ja, pasta, rijst (wit, bruine rijst wordt na verloop van tijd ranzig) en peulvruchten en verder
Speltbloem
Gist en bakpoeder
Specerijen
Aardappelpureepoeder (handig, alleen vocht erdoor en een pot groente erbij geven)
Bouillonpoeder*
Melkpoeder
Koffie en thee
Zaden en pitten
Koekjes en chocolade
Pinda's en noten (zit veel goeds in, maar na een aantal maanden worden ze ook ranzig)
En ehbo doos, aspirine, multivitamines en extra vitamine C lijkt me verstandig

Voor het bewaren van voorraad is een rouleersysteem belangrijk. Gebruik vooraan staat en zet nieuwe producten achterin.

*Stel er is een langere tijd geen mogelijkheid om boodschappen te doen, dan is een oppepper zoals bouillon fijn, net zoals iets lekkers. Zeker in moeilijke omstandigheden zullen we behoefte hebben aan een beetje troosteten.

Dit gaat niet over moeten evacueren want dan moet er een tas klaar staan met paspoorten, kopieën van verzekeringspapieren denk ik en schone onderbroeken, goed verpakt voedsel, zakmes, toilettasje en meer.
Als u in een overstroomgebied woont zou ik de voorraad boven bewaren.

Ik ga hier nog verder over nadenken, ik ben vast het een en ander vergeten.