maandag 28 november 2022

Wortels, uien en kool

Goedemorgen!
Eerst een woordje vooraf. Dat mensen niet weten hoe ze de vaste lasten moeten betalen pf door de schulden die ze hebben in paniek zijn of murw zijn geslagen en daardoor niet meer kunnen bedenken hoe ze moeten overleven hoop ik een beetje te doorbreken.
Het werkt ook andersom, als je met heel weinig toch (weer) voor jezelf kan zorgen geeft dat kracht. Je doorbreekt hiermee iets en gedachten zijn even op iets anders gericht. En je boort creativiteit aan. Hoe vaker je dat doet hoe meer dat gaat stromen!

En elk mens kan verse kruiden hebben, het kost nauwelijks iets. Het verhoogt de voedingswaarde en maakt gerechten lekkerder.

Hier gaan we en het zijn alleen maar voorbeelden. Door ermee bezig te zijn ontstaan er misschien heel andere gerechten, maar ik geef dolgraag een eerste aanzet, als dat goed Nederlands is.
Uiteraard alles biologisch, behalve de rijst en het brood.
Het begint met de groentes die eigenlijk altijd goedkoop zijn. Als het echt niet kan niet biologisch, dat is natuurlijk nog goedkoper, maar juist als er weinig is zo goed mogelijk.
Als er maar €10 is voor een week, dan blijft er jammergenoeg niets anders over en dan kost wat hieronder staat bij elkaar €

Een kilo
 wortels (of 2 kg) €1,79, een kilo uien €1,98 en een grote witte kool €1,79 gerechten.
Op dit moment zijn de kosten voor de drie groentes €5,56.
Rode kool heeft dezelfde prijs als witte, groene kool is €0,20 duurder.
2 kg Aardappelen erbij €3,66
2 kg Surinaamse rijst €2,98 (niet biologisch)
(400 gram Zilvervliesrijst €1,67)
500 gram rode linzen €2,59
Totaal €14,79 Ik heb voor de witte rijst gekozen. Met de zilvervliesrijst is het iets goedkoper en 'gezonder,' maar witte rijst met groente en linzen is ook prima. En met de hoeveelheid is veel te doen. 

Dit zijn heel eenvoudige maaltijdvoorbeelden.
 • Hutspot van in één pan 1 kg gekookte aardappelen, 2 uien en 250 gram wortels. Voor 2x en een prakje voor op de boterham als lunch, met een klontje boter erop.
 • Ui, linzen, wortelsoep met specerijen en verse kruiden bovenop
 • Rijst, linzen, gebakken ui en kerrie (met een hand rozijnen) met wortelsla
 • Aardappelpuree, gebakken linzenballetjes* met specerijen, gestoomde of gekookte wortel
 • Broodjes met koolsla en linzenburger
 • Aardappelsoep met blokjes wortel en gebakken ui, rijstkoekjes met rozijnen toe
 • Koolsla met worteljulienne erdoor bij rijst met linzen  
 • Rijst met meegebakken fijn gesneden kool (voor 2x) en pindasaus met stukjes banaan erbij, zo of gebakken
 • De rijst en de kool van hierboven opbakken en een of twee eitjes erdoor meebakken, of een omelet maken met verse kruiden erdoor en een tomatensausje. Of gebakken tofublokjes. 
 • Ovenschotel van gebakken ui en kool, stukjes gebakken linzenburger, zo of met specerijen en daarop aardappelpuree. In de oven zetten tot de puree lichtbruin is 
 • Zelfde begin als hierboven maar dan met rijst ipv aardappelpuree
 • Dubbele boterham met gemasseerde fijn gesneden kool met zout, of geraspte wortel en pindakaas
 • Gebakken aardappelen met een gebakken ui erdoor, wortel of koolsla (eventueel met stukjes appel). Zo of met een had gekookt ei, of een kroketje* gemaakt van linzen
 • Rijst (zilvervlies) geraspte wortel koekjes (als u heeft met gemberpoeder en kerrie) met een lepel pindakaas erdoor. Koolslaatje erbij
 • Dubbele (of 2x een dubbele) boterham met kool of wortel en omeletje of gebakken tofuschijf
 • Witte kool stamppot met blokjes appel en iets groens bovenop zoals bieslook of peterselie. Stevige puree maken en hier de zachtjes gebakken kool en een paar minuten meegebakken stukjes appel doorroeren. 
 • Na wortel of tomatensoep rijstebrij met rozijnen en kaneel en klontje boter
Linzenkroketjes of -balletjes
100 gram zo droog mogelijk gekookte linzen mengen met wat heel fijn gesneden ui, rauw of gebakken, een lepel geraspte wortel, knoflook en nog wat verse kruiden. Bolletjes of kroketjes van vormen door het mengsel stevig te kneden. U kunt ze zo bakken, of een half eitje erdoor of een scheutje tomatensap uit het blik, een volle lepel bloem of gemalen havermout, of een stukje geweekt brood. Daarna door bloem wentelen of een boterham licht roosteren of laten drogen en er daarna paneermeel van maken. Rol de balletjes of kroketjes door de rest van het ei dat u losgeklopt heeft met een lepel water, of maak ze een beetje vochtig met water. Rol ze door de paneermeel en bak ze in een beetje olie. 

Als u koolsla maakt kunt u de kool met een beetje zout masseren en daarna een tijdje laten staan. De kool wordt hier zachter door. Of de kool mengen met een scheutje verwarmde azijn met iets zoets en een paar uur afgedekt laten staan. Hier wordt het ook zachter en lichter verteerbaar door.

Uit voorraad zout, specerijen, kruiden, rozijnen, olie, boter en pindakaas
Extra kopen; 2 grote bollen knoflook voor €1,09, brood , broodjes, eieren of tofu, blik gepelde tomaten €0,89 (voor een sausje en bijvoorbeeld soep met een gebakken ui), 2 bananen, 2 appels, yoghurt, voor een paar keer een toetje met banaan en/of rozijnen