dinsdag 22 november 2022

Afkes tiental

In Afkes tiental wat ik afwisselend met Gebrand Bakker (Privé Domein) in bed lees ging het over anijs pepernoten. Nooit van gehoord maar we zagen ze voordat ik erover las bij de supermarkt en Henk kende ze natuurlijk wel want ze zijn Fries. We smullen er elke dag van, bij ons eind van de middag kopje koffie. Het gaat hier overigens om kruidnootjes maar dan met anijs. Ze zijn niet donker maar licht van kleur. Het doet denken aan de Friese dumkes. De oorspronkelijke pepernoten zijn zacht en taai. Het is algemeen geworden om pepernoten tegen kruidnootjes te zeggen en dat doe ik ook altijd. Zowel als het om de gewone heerlijk knapperige pepernoten gaat, als om de Friese. We kijken bij dat kopje koffie altijd naar iets belangwekkends. Zo zijn we nu bezig met de documentaire State of Control van Benjamin van de Brink, die eergisteren uitkwam. We hebben hem nog niet afgezien dus dat moet eerst voordat ik hem plaats. Hoe ga je om met het komt eraan maar je kan er niets aan doen? Beangstigend. Ik las dat Maurice een digitaal paspoort een aantal jaren geleden prima zou vinden maar door alles wat hij nu weet het tegenovergestelde. Ik heb precies hetzelfde. Ook dit is voortschrijdend inzicht. Ik hoop dat er uiteindelijk steeds meer ogen opengaan en ik hoop dat ik daar ietsjepietsje aan bij kan dragen. Ik vind het ook nogal passief van mezelf klinken als ik schrijf je kan er niets aan doen. Kennis op blijven nemen en trouw blijven aan wat je ten diepste voelt en waar mogelijk in verzet komen, dat is allemaal onontbeerlijk. Als ik die mevrouw von der Leyen zie ... Ze leeft (woont en werkt) in een klein appartement en werkt zonder daglicht. De hele dag bezig met de wereld veranderen in een digitale wereld. Ik zag hoe ze trots haar telefoon toonde waar alles op staat. Ik had het al van o.a. Macron gehoord en ik hoorde ook de heer Schwab zeggen dat er een nieuwe wereldorde moet komen. Hij zegt het gewoon. De wappies (omdat er wappies zijn die het een geuzennaam vinden noem ik ze maar zo, al houd ik helemaal niet van mensen onderbrengen in een groep omdat geen mens* hetzelfde is) zeiden dit jaren geleden al en werden uitgelachen. Ik lachte ze niet uit, maar kon me er toen niets bij voorstellen. 1 1/2 jaar geleden nog niet als ik iemand erover hoorde want wat wist ik? Wat deze hele ontwikkeling betreft weinig, heel weinig. Er is zoveel te weten en wie wil niet weten waar hij nu en in de toekomst mee te maken krijgt?
Wie wil niet weten wat er achter beslissingen ligt? Beslissingen waar veel mensen de dupe van zijn. De dupe in de zin van gezondheid en de dupe in de zin van uitgesloten worden, van polarisatie. In feite is dus iedereen de dupe door het gevolgde beleid. 
Van hieruit terug naar Afkes tiental. Armoede, maar wat een warmte en wat een blijdschap over een handje Fryske pipernuten, met anijs. Van harte aanbevolen, zo ook de documentaire.


*Dit geldt voor elke benaming. Vooral ook in de psychiatrie. Je kadert mensen in en daar zitten ze gevangen. Elk mens is bijzonder en die benaming zodat er (vaak) pillen gegeven kunnen worden is zo beperkend want wie kijkt naar wat er allemaal meer in iemand zit? Daarbij kan juist die 'beperking' vol met kwaliteiten zitten.