donderdag 19 oktober 2023

Fris en regen

Het stukje hieronder schreef ik gisteren al. Nu regent het aan een stuk. Dat deed het de afgelopen nacht ook. Hopelijk is het vanmiddag droog, zodat onze mevrouw en ik ons dagelijkse wandelingetje kunnen maken. Het is bijzonder om te zien dat ze steeds gelukkiger wordt om te zien, ze straalt zelfs regelmatig. We groeien steeds meer naar elkaar toe en hebben veel plezier. Gisteren zei ik, wat loop je opeens hard. Toen zei ze: "Ik heb net nieuwe luierbroekjes gekregen. Ik zei oh, daar komt het van". Daar moest ze zo om lachen. We lachen elke dag. Ook deelt ze steeds meer wat haar dwars zit. Soms is duidelijk wat het is, soms weet ze het niet meer, maar wel dat het zo was/is.
Die mevrouw die nu ziek is, is haar buurvrouw, en toen ik er was had ze haar aan de telefoon. Het was wonderlijk, maar mooi, onze mevrouw was op dat moment glashelder en zo ontzettend lief voor de zieke buurvrouw. 
---
Ik zag dit weekmenu, leuk!
https://www.jumbo.com/watetenwe/weekmenu-2023/2023-42?utm_campaign=nieuwsbrief&utm_source=extras&utm_medium=email&utm_content=t1e1&ju_mc=&ju_v=t1e1&ju_ref=image&ju_sup=&ju_mid=11468&ju_miso=2023-10-18%2021%3A36%3A55&ju_cid=0384acd1-750d-4239-a75d-887f8c6f25ec&ju_custype=b2c&ju_sc=consideration
Oei, wat een lange link. Zal hem controleren ... Alles in orde.
Ik vind het erg lekkere gerechten. Natuurlijk kan het zo gemaakt worden allemaal, alleen de worst en kip biologisch natuurlijk. 
Ik zou de tofu gewoon lang bakken, dan wordt hij ook knapperig. Het doet me altijd aan het prachtige eerste boek van Lulu Wang denken, 'Het Lelietheater,' waar haar moeder de tofu heel lang bakt om het te laten lijken op iets vlezigs, wat ze niet kon betalen. Wat ik zo mooi aan het boek vond was de sfeer die invoelbaar weergegeven werd en de beeldende manier van schrijven waardoor bijvoorbeeld geuren die ze beschreef meteen binnenkwamen. 
Door met het gerecht. Als ik iets door de tofu zou doen zodat het sneller knapperig zou worden, zou ik arrowroot nemen.
Bij de stamppot 'Blauwe Jan' kunnen mensen die puur plantaardig eten de worst vervangen door plantaardige worst, of bijvoorbeeld de linzenburgers (of gekochte) burgers in stukjes bakken en erover doen.
Op de derde dag staan tomaatjes en spinazie... kan nog net want ik heb het ook nog, maar eigenlijk vind ik het al niet meer passen, als het kouder en regenachtig is. Zongerijpte tomaten horen bij de zomer!
Bij de woknoedels op donderdag in plaats van kip in ieder geval biologische, plantaardige of tofu. Met seitan kan het natuurlijk ook heel goed.

Wij hadden zoiets lekkers en smeuïgs gisteravond, rijst, gebakken rode ui, pompoen, knoflook, kerrie, rood pepertje en kokosmelk. Nog een beetje peterselie erover.


Het is lekker fris buiten, weer dat hoort bij deze tijd van het jaar. Gisteren was er een groot verschil tussen warm en koud, in de schaduw echt koud en winderig en in de zon bloedheet. Weet u hoe warm het hier buiten was? 32 graden! We hebben 2x even buiten gezeten. 's morgens en 's middags. Vitamine D aangemaakt en me verdiept in de biografie van Gerrit Kouwenaar. Ik vond zijn latere gedichten veel te ingewikkeld, ontoegankelijk, maar ik ben nu bij het begin van zijn poëzie-carrière. Die gedichten zijn juist wel heel toegankelijk en erg mooi. Aan het begin van het boek staat trouwens ook een zin die ik meteen heel mooi vond: hij kreeg het warm van "een sierlijk meisje, dat mij op de ijsbaan omvlinderde".
Het is een dik boek, met veel foto's. Op dit moment is het oorlog en woont hij in Bergen, een van mijn lievelingsplaatsen in Nederland. Er woonden zoveel kunstenaars en vooral schrijvers. Nog steeds is het dorp doortrokken van taal. Dat was in ieder geval zo toen wij er de laatste keer waren, wat inmiddels 15 jaar geleden is? Soms fantaseer ik dat overal, alles wat lelijk is verdwijnt en alles wat mooi is goed onderhouden en eventueel gerestaureerd wordt. Ik vrees dat dan 3/4 van Nederland op de schop moet. :-) Ik koester de mooie plekken en dan vooral hier in de buurt. De weerstand om naar het westen te gaan is groot, alleen al omdat ik het veel te druk vind. Het oosten gaat (heel) soms nog net. Gelukkig heb ik wat mooi is in oude steden op mijn netvlies staan. Oude filmpjes bekijken kan altijd, evenals oude boeken bekijken. Nee, niet per se oude boeken, boeken met oude foto's.
---
Het prikbedrijf zegt het nu echt zelf, al zijn er veel meer bijwerkingen.
Ik ken een oude mevrouw, vol geprikt en ziek. Op haar voordeur hangt een papier waarop corona staat. Het is vreselijk. Henk zei: "Het lijkt wel of het over melaatsheid gaat."
https://x.com/robinmonotti/status/1714599391779029010?s=20