donderdag 26 oktober 2023

Oosters, pet en gelukkig

Goedenavond lieve lezers.
Ik ben dol op Oosterse smaken. Ik heb nog eens even op de etiketten gekeken en in veel niet biologische producten zitten nog steeds weinig of veel toevoegingen. Ik keek eerst bij seroendeng. Dat valt mee, maar wat betekent pinda&apos??? Dat staat opeens bij allerlei producten waar pinda's in zitten. Nooit van gehoord.
Er zit basterdsuiker (suiker, suikerstroop, kleurstof: E150C).
Het is opvallend dat er in veel producten twee, drie of vier soorten suiker zitten. En dan kleurstof?? Wat moet er gekleurd worden? Ik ga dit binnenkort zelf maken, lijkt me gemakkelijk.  

Ik keek ook even bij een boemboe van een bekend merk. Naast gewone ingrediënten zit er het volgende in:
glucosestroop (niet ernstig, maar ik gebruik liever iets anders om te zoeten)
sojasaus (water, sojaboon, zout, tarwe, conserveermiddel E202)
sambal oelek 4,2% (rode peper, zout, voedingszuur E270, water, conserveermiddel E202)
gemodificeerd maïszetmeel
smaakversterker E621
volledig gehard palmvet
conserveermiddel E202

Ik maakte gisteravond zoetzure saus, veel gebruikt in en bij Oosterse gerechten. Ik maakte hem als volgt:
3 tenen knoflooktenen en een stukje gember fijn snijden en even bakken. Een blikje tomatenpuree erbij, een scheut water, een scheutje appelazijn, een paar lepels kokosbloesemsuiker en binden met een volle theelepel arrowroot en water. Ik bedenk me nu dat dit met ananassap en door het gerecht ananas ook erg lekker zal zijn. 
Ik kwam dit recept in een oud supermarktblad tegen. Rijst, rode en gele gestoofde paprika met de zoetzure saus erdoor en erbij en een lekkerbekje. Ik deed het zo: Over de rijst maalde ik Himalayazout en deed ik wat bosuitjes, door de gestoofde paprika's deed ik een vers, maar nog groen pepertje en gek genoeg wat hij scherper dan de rode pepers van dezelfde plant. Ik roerde een deel van de zoetzure saus erdoor. Ik bakte twee vissticks.*
En daar nog wat van de saus bij. Op zich een eenvoudige maaltijd om te maken, alleen, ik heb maar twee pitjes en ik moest het steelpannetje dus 3x gebruiken. Voor de rijst, de groente en de saus. Ik deed het in deze volgorde, zodat de saus heet was. Ging prima en het was heerlijk!!


*Ik had ze ook gekocht omdat onze mevrouw ze zo lekker op brood vindt met mosterd. Dat maakte ik dus gisteravond voor haar en ze smulde. En altijd een boterham met abrikozenjam.
---
Huisarts: "De geheime overeenkomst voor de aankoop van vaccins die de Europese Commissie met Pfizer heeft ondertekend, is vrijgegeven. Pagina 48, paragraaf 4: Onbekende werkzaamheid. Onbekende bijwerkingen. Onbekende langetermijneffecten. Er werd in 2021-2022 grote druk op mensen uitgeoefend om zich te laten prikken. Ik heb nooit begrepen waarom ik me zou laten prikken: Al vrij snel was duidelijk welke mensen 'at risk' waren om erg ziek te worden van Covid; ik was niet 'at risk'. Inmiddels ben ik bevestigd in mijn beslissing om me niet te laten prikken. Maar ik vind het moeilijk te verteren dat zoveel niet medisch onderlegde (jonge) mensen de prikken hebben gehaald, zonder dat ze goede uitleg over de werking hebben gekregen. Artsen hadden patiënten moeten inlichten voordat ze gingen prikken. En wat ik afgelopen jaren heb gezien, is dat niet gebeurd. Heel veel artsen hebben zich niet verdiept en veel zaken onterecht 'desinformatie' genoemd. Elk controlemechanisme faalde. Mensen bij instanties zoals VWS, Lareb, Inspectie zwegen, keken weg en zijn dus deel van het probleem. Mensen lieten zich prikken zonder deze contracten gezien te hebben, want die werden tot afgelopen nacht onder de pet gehouden".

Een van de reacties: "Deze info is ALTIJD bekend geweest. Ik heb 10000en interakties gehad toen ik het RMP* (Risk Management Plan) van Pfizer tweette.
Mensen waren gewoon te lui om onderzoek te doen. Het RMP kun je heel eenvoudig vinden, net als de EMA bijwerkingen. https://x.com/BrautigamRoland/status/1717442317265547456?s=20

Mensen waren niet alleen lui denk ik, er was vooral angst en daarom geen behoefte om het uit te zoeken en aan te gaan. Vasthouden aan een voorgeschreven standpunt zonder bij jezelf naar binnen te gaan (kan ik me niets bij voorstellen want het gaat vanzelf bij mij en ik zeg dit zonder waardeoordeel want angst kan allesoverheersend zijn) en zonder na te denken over wat er precies gebeurt, waarom zou je? 
---
Wat gebeuren er ontzettend veel nare dingen overal, het gaat maar door en wordt steeds erger. Wat doet u om in contact te blijven met de andere kant en vooral met uzelf? Wat ben ik toch blij met deze mooie, veilige plek en met ons leven. Dat we last hebben van het een en ander doet daar niets aan af. We zijn gelukkig en geen dag zonder humor en lachen.

Bru-nO