zaterdag 14 oktober 2023

Uitje

Even een paar dagen stilte, waarin ook mijn verjaardag viel. Wij vieren onze verjaardag altijd drie dagen. :-) Eerste dag gingen we naar de bibliotheek, markt en prachtige boekwinkel. Opvallend dat er in Assen in een straat drie boekwinkels zijn!!! Blijkbaar kunnen ze allemaal bestaan en dat deed ons deugd! Maar dit, waar ik 'De vervlogen tijd' kocht is zo sfeervol en wanneer heb ik een boek uit de boekwinkel gekregen? Meestal bestel ik het tweedehands of zie ik iets bij de kringloop. 
We hadden een extra lekkere lunch thuis, tweede dag, de echte dag naar een fantastisch hotelletje. Top kwaliteit, wat betreft alles! Zalig gegeten en zoals Henk zei waren de smaken volledig uitgebalanceerd. We hoorden ook dat ze nooit voor een tweede keer de tafel dekken voor mensen 's avonds, rust en genieten. Nu kan ik niet lang zitten door het onaangename adergedoe in mijn benen, dus geen toetje, wat ik anders ook niet had genomen, maar Henk wel! Hij heeft het tegoed.
Een medewerkster vertelde ons ook dat er niets weggegooid wordt. Wat van het ontbijt overblijft wordt gebruikt voor lunch of diner en als het niet goed genoeg meer is voor de gasten eet het personeel het op.
Alles komt uit eigen moestuin, de eitjes komen van de eigen kippen en verder komt het uit de omgeving. Hier zijn de kruiden die voor het eten worden gebruikt.

Ze maken zelf likeur en wat ook fijn is, op de boterkuipjes na is er geen plastic bij het ontbijt. Je snijdt zelf brood en kaas, zodat er niets overbodigs is, je schept de jam in schaaltjes (erg mooi servies was er. Ik nam de kleur die gelijk was aan mijn blouse).

De derde dag gingen we naar de Vincent van Gogh tentoonstelling in het Drens Museum en die was zo mooi! Niet alleen inhoudelijk, ook weer hoe het opgezet was, heel origineel en krachtig. Het lijkt bijvoorbeeld of je in een treincoupé zit en dan zie je de periode van de tijd dat Vincent in Drenthe was aan je voorbij komen, je maakt er deel van uit. Hij was trouwens de eerste tijd heel gelukkig in Drenthe. Je leest fragmenten uit brieven die hij schreef waarin hij lyrisch is. Ook zijn er schilderijen van schilders die hem inspireerden. Elk thema heeft een andere kleur 'zaal'. 

Er is ook een Vincent wandeling door Assen. Zoiets doen ze vaak, de tentoonstelling kleurt de stad. De naam van die wandeling vind ik zo verschrikkelijk want in het Engels en wij ergeren ons daar steeds meer aan, waarom geen Nederlands? We begrijpen de reden werkelijk niet, wat is er zo bijzonder aan de Engelse taal? Dat het in bepaalde situaties internationaal is en dat het óók in het Engels is, prima natuurlijk, maar niet in plaats van!!!!!
Nou goed, de tentoonstelling raad ik van harte aan. Al is hij niet groot, we hebben maar een deel gezien, dus we gaan er nog een of twee keer heen.
https://drentsmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/op-reis-met-vincent
We drinken altijd eerst een kopje koffie en toen we weggingen zei de lieve serveerster: "Zie ik jullie gauw weer?" Dat ik haar lief vind had ik uiteraard verteld. Ik wil mensen nooit warme gevoelens onthouden die ik voel.
We hadden een fijn bed en het bleek elektrisch te zijn. Lekker om mijn benen hoog te kunnen leggen. Hier gaan we als eerste voor sparen en dan zijn we wel even bezig.


Overbelichte foto maar wel met mijn lieve Henk.

Zelfgemaakte zeepjes, die verrukkelijk roken, maar ik gebruikte wat aan de muur hing, durfde dit niet te gebruiken, vond ik zonde.
Mijn verjaarscadeautjes, met vier(!) privé Domein boeken. Henk gaat mijn benen lekker insmeren met Gehwohl, daar gaat mijn bloed goed van stromen. En het doosje bonbons is niet meer helemaal vol. :-) Ik had het boek over Boudewijn Büch van de bibliotheek geleend en wilde het graag hebben. Tweedehands, maar ziet eruit als nieuw. Een lintje erin en veel foto's, ben er erg blij mee. 

Heel even weggeweest en toch weer zo blij om thuis te zijn. Ik hoorde Connie Palmen vanmorgen zeggen, toen ze over haar nieuwste boek over krachtige vrouwen en een man vertelde, hoeveel meer haar huis betekent dan een huis. Nu woont zij op een Amsterdamse gracht  en ik ben even kwijt welke. Hoe zeer ik ook buiten wil wonen, zoals nu, daar zou ik ook wel willen wonen.