zondag 22 oktober 2023

Herfst en Zwitserland

Om iets over zevenen was ik al aan de wandel. Alleen want Henk heeft al een paar dagen weer een allergie-aanval. Zijn hele leven komt en gaat het. Ik heb er vaker over geschreven.
Het was heerlijk buiten, al begon het wel steeds harder te regenen.
Het is donker buiten en binnen is het gezellig, warm en herfstachtig.


Wat geniet ik toch van deze tijd van het jaar. 
Wat gaat u doen vandaag, lekker lezen, wandelen, een verwarmend soepje maken en/of warme chocolademelk, of een mooie film zien? Of alles, wij doen alles! We kijken op het moment op woensdag- en zaterdagavond op Netflix naar 'Liebes Kind'. Ik vind het goed, het is eigenlijk een filmhuisserie vind ik, al heb je in een filmhuis alleen films en geen series. Een idee misschien?
In Utrecht ging ik naar het filmhuis, je had er twee en dat vond ik altijd een cadeautje. Ik vind deze serie trouwens bijna te spannend. 
---
Ik weet eigenlijk niet hoe het er nu voorstaat, ik las dit een paar dagen geleden, maar ik vind het  geweldig omdat het over vrede voor iedereen gaat. Dat mag niet, je moet partij kiezen vinden veel mensen, dus ook deze vredelievende mensen zullen bagger over zich heen krijgen. Ik vind ze moedig. Ik kan ook alleen maar zeggen:
Ik ben tegen elke vorm van geweld.
Daarmee is alles gezegd.
Vrijheid en vrede voor iedereen.
Vertaald:
'De Joodse stem voor vrede'
Honderden Amerikaanse Joden houden een sit-in in het Congres. Terwijl duizenden Amerikaanse joden buiten protesteren, zijn er binnen ruim 350, waaronder een twintigtal rabbijnen, die biddend weerstand bieden.
"Wij zijn hier om te zeggen: "niet in onze naam, en nooit meer. En we zullen doorgaan met onze burgerlijke ongehoorzaamheid totdat het Congres oproept tot een staakt-het-vuren in Gaza, of totdat ze ons dwingen te vertrekken."
---
Henk en ik vroegen ons net tijdens het ontbijt af waarom de overheid bedacht heeft dat de boeren voor een bepaalde datum (15 oktober) de aardappels geoogst moeten hebben. En dit is al een gunst want eigenlijk moest het voor 1 oktober. Als ze niet oogsten krijgen ze straf Je wacht toch tot de aardappelen oogstklaar zijn. Het heeft weer alles met stikstof te maken en daarmee is de vraag beantwoord. Een verhaal waar ik steeds meer moeite mee heb. Stikstof is eigenlijk een voedingsstof, het maakt de grond vruchtbaarder. Ik kweekte peulvruchten, die de grond verrijkten, omdat ze stikstof gaven. Ik deed het bewust na of voor groente die veel had gevraagd van de grond en zodoende de grond had verarmd.
Daarom bestaat er wisselteelt! 
En wat gebeurt er nu, de aardappelen die nog niet volgroeid zijn worden weggegooid. Wat een voedselverspilling, schandalig en zoals Henk zegt hoe zonde van alle energie!
Gelukkig zijn er boeren die zich er niets van aantrekken en de straf 'voor lief nemen'.
De boeren die de aardappelen tot na oktober laten staan, moeten volgend jaar minder stikstof gebruiken. Het gaat dan om andere gewassen, niet om aardappelen. Een boer gaat na een jaar aardappelen telen, die veel van de grond vragen, altijd drie jaar lang over op iets anders. Volgens mij moeten ze volgend jaar gewassen kweken die stikstof opnemen?
---
Zwitserland, een prachtig, schoon land en gewaardeerd vanwege zijn neutraliteit (niet altijd door iedereen). Er zitten nu zoveel grote en bepalende bedrijven in het land, zodat van neutraliteit eigenlijk geen sprake meer is. Ik 'ontmoet' elektronisch alsmaar nieuwe mensen die voor vrijheid staan, waaronder Pascal Najadi. Informatie van Wikipedia. Hij was een Zwitserse investeringsbankier, hij was lid van de raad van bestuur van de Dresdner Bank in Londen, hij is filmmaker, hij is auteur en hij was de zoon van Hussain Najadi. Hij is vooral bekend door het produceren van films als Grounding - The Last Days of Swissair (in 2006), die werd uitgeroepen tot een van de beste films in de Zwitserse filmgeschiedenis. Hij produceerde ook Rebel News (2015) en National Citizens Inquiry (NCI) (2023).  Op dit moment werkt hij als vredesactivist. Hij klaagde de Zwitserse president Alain Berset aan wegens misbruik van zijn ambt en het afleggen van valse verklaringen op de Zwitserse televisie over COVID-19. In 2023 spande Najadi een civiele zaak aan tegen Pfizer in New York, wegens schade als gevolg van de prik.

Ik las trouwens dat zijn vader in Kuala Lumpur is vermoord, wat vreselijk. Het is ook nog eens omgeven door geheimzinnigheid. Dit zal hem extra motiveren om te strijden voor open- en rechtvaardigheid. Een zoveelste bevestiging voor wat aan de hand is en ons te wachten staat.
Er zal vast wel eens een voordeel aan controle zitten, maar ik vind het vooral beangstigend.
Ik heb het woord democide geleerd, een duidelijk woord.

https://x.com/Najadi4Justice/status/1715233639494017032?s=20

0-0-0-0 

Wie op de wereld denkt er nog dat het allemaal wel meevalt? Ik kan alleen benoemen dat het niet meevalt, al zou ik willen dat ik het kon stoppen. Ik laat het mijn leven niet beheersen, ik houd mijn innerlijke vrijheid, maar ik ben er wel volledig van doordrongen. Mensen die erover schrijven, zoals over appjes die gecontroleerd gaan worden, begrijpen niet dat er niet overal sterk op gereageerd en tegen geageerd wordt. Er wordt wel op gereageerd en zeker sterk, maar vooral binnen besloten kringen en dat heeft te weinig invloed. Mensen met hoge posities moeten vooral reageren. Wat de prikken betreft hoor je steeds meer artsen en wetenschappers, maar over de digitale controle? Het gebeurt wel, maar blijkbaar nog te weinig om een beweging op gang te brengen. Ik hoop dat het zal veranderen.
Ik weet niet of ik dit eerder geplaatst heb. De oorsprong is niet komisch, maar deze uitvoering is dat wel vinden we. Het gaat ons om het eerste deel van het filmpje, niet over de wormen, dat is er later bij gekomen.  https://x.com/snicklink/status/1710359254631174284?s=20

Ik eindig ook met iets van de nazomer en herfst, deze appel. Nu is hij in onze buik verdwenen, maar dagenlang lag hij op de kast met de drie afvalbakken. Daar zit een bamboeplank op. Toen we hem aanschaften, 7 jaar geleden of zo, heb ik er een foto van laten zien en ook informatie van het bedrijf waar we het gekocht hadden. We zijn er nog steeds heel blij mee.
Soms gebruik ik hem als laptoptafel waar ik dan bij sta.
Een paar keer per dag liep ik er speciaal even naartoe en rook ik aan de appel. Het rook zoals een appel moet ruiken! Ik herinner me deze geur zo goed van vroeger. Veel ruikt minder geurig dan vroeger, bij biologische producten ruikt alles vaak lekkerder, natuurlijker en wel geurig en deze appel ruikt zo verrukkelijk. Rook! Gelukkig heb ik er nog een paar.