zondag 14 april 2024

Fotochromie en monopolie

In de jaren negentig van de negentiende eeuw was fotochromie erg populair. Hierbij werden negatieven van zwart-witfoto’s met behulp van lithografiestenen ingekleurd. In deze jaren bestond de kleurenfotografie al wel, maar het was nog uiterst duur om echte kleurenfoto’s te laten maken. Fotochromie was veel goedkoper. Rond 1890 werden ook in Utrecht enkele van deze foto’s gemaakt. Ik vind het prachtig.


Ik heb veel behoefte aan schoonheid als ik alle narigheid lees (soms maar even en dan doe ik de deur dicht). Ik las de woorden van een professor uit Japan, de zoveelste wetenschapper, die de prikken een grote frauduleuze experimentele gentherapie noemt, die mensenrechten op grove wijze geschonden heeft. Ik zeg het in mijn eigen woorden, maar daar komt het op neer. Inmiddels wordt er in rap tempo een nieuwe prik gefabriceerd voor ziekte x. De ene na de andere fabriek wordt uit de grond gestampt in Japan. De professor heeft ze bezocht. De experimenten zijn uitgevoerd bij gezonde mensen, zelfs bij kinderen. Nooit eerder vertoond zegt hij. Misschien dat ik later de toespraak/lezing eens ga beluisteren. Het is met geen pen te beschrijven, wat er allemaal gebeurd is. 
En dan kinderen die aanslagen willen plegen. In Nederland. Het broeit en groeit en oh wat heeft die pandemie met zijn lockdowns bijgedragen. 
Ik vraag me zo vaak af waarom men wat betreft bijna alles alleen op de symptomen gericht is. Of het nu om ziektes gaat, om hoe je geboren wordt (hoe komt het dat steeds meer mensen zich niet thuis voelen in hun lichaam, sterker, doodongelukkig zijn, dat komt niet uit de lucht vallen).
En als het om ziektes gaat welke plaats nemen medicijnen hierbij in, als oorzaak?
Ze worden tegen iets gegeven en het helpt of niet, niet tegen de ziekte, maar tegen de symptomen en ze veroorzaken van alles. En de toegevoegde e-nummers aan voedsel, de verontreiniging enz. enz.
Om het een maakt men zich druk, om het ander, vaak veel schadelijker, niet, wonderlijk. Je mag niet met azijn, soda en vooral bleekmiddel de tuinpaden/terrassen schoonmaken. Bleekmiddel begrijp ik, maar azijn, het herstelt zich snel en er blijft niet allerlei narigheid achter.
Laten ze zich vooral heel erg druk maken om afvalstoffen en medicijnen in water, niet om azijn.
Gistermorgen hoorde ik op de radio een bioloog die het had over de gevaarlijkste diersoort, de mens, wat die allemaal aangericht heeft. Door die verstoring gaat er van alles mis en dan komt er een pandemie. En dan wordt er geprikt zei Mieke van Nieuwsweekend. Ja nou ja, prima zei de bioloog. Volledig in tegenspraak met het verhaal ervoor.
---
Wat me naast de constante oorlogsvoering het allermeest verontrust is het nieuwe pandemieverdrag wat er aan zit te komen, als niet iedereen zich ertegen verzet. Wat als een overeenkomst wordt gepresenteerd, maar er is geen informatie, er is geen ruimte voor uitwisseling. Als het doorgaat komen er internationale gezondheidsvoorschriften en veel meer. Het wordt opgelegd en duldt geen tegenspraak. De wereld gezondheidsorganisatie heeft het monopolie en iedereen moet luisteren. Landen, burgers. Einde democratie, einde vrijheid, alles kan afgedwongen worden. Beangstigend. Ik weet niet hoe het eruit gaat zien, maar als we overgeleverd zijn is er geen enkele ruimte voor eigen beslissingen, voor geluk, tenzij je het niet interesseert om te moeten leven volgens regels die niet de jouwe zijn.
Ik schreef hier vorig jaar al over. Het is treurig dat er behalve de Vierde Golf geen progressieve stemmen zijn die dit tegen proberen te houden, alleen maar de behoudende kant. Die andere stemmen zullen vast komen, maar dan is het te laat.
--- 
De oven staat vol (economisch). Zuurdesem speltbrood, zadenbrood, havermout-boekweit-gemberkoek. Dan kunnen we weer een tijd vooruit, handig. Eigenlijk had ik ook nog koekjes moeten bakken en crackers ... die komen binnenkort. O ja, er staat ook nog linzertorte in de airfryer, waar mijn moeder ook zo dol op was. Altijd iets lekkers bij de koffie als toetje, op zaterdag. Ik noem het Linzertorte want er zit jam in, maar het deeg is van havermeel en kokosolie dus wel wat anders. Ik zal het bij airfryer-recepten zetten. Met appelmoes van goudrenetten is het vast ook erg lekker, een taartje voor in de herfst.
Een beetje zure jam is in dit taartje het lekkerst, zoals frambozenjam.