vrijdag 12 april 2024

Een goed medicijn!

Er zijn een paar ziektes waarbij het moeilijk is om zonder medicijnen te leven denk ik, zoals epilepsie. Elke aanval is volgens mij een aanslag op lichaam en geest. 
In Frankrijk is hiervoor het middel Depakine gebruikt, een van de meeste voorgeschreven middelen tegen epilepsie. De werkzame stof is valproïnezuur. Een aantal jaren geleden heeft de overheid gewaarschuwd voor het middel.
In de periode 2007-2014 hebben meer dan 14.000 zwangere Franse vrouwen een middel tegen epilepsie gebruikt dat gevaarlijk kan zijn voor het ongeboren kind. Dat heeft de Franse inspectie voor de Volksgezondheid (ANSM) bekendgemaakt. Ongeboren kinderen die het via de moeder binnenkrijgen, hebben een verhoogde kans op autisme, groeistoornissen en verminkingen in het gezicht. 
In Frankrijk stellen ouders van kinderen die gezondheidsschade hebben geleden (tienduizenden) de staat verantwoordelijk. Volgens hun belangenorganisatie is de overheid te laat geweest met waarschuwen voor het gevaar. Dat het middel schadelijk is, is overigens al sinds de jaren 80 bekend. Hoezo zijn ze doorgegaan met voorschrijven??? Ik vind dit weer van een misdadig gedrag. Het middel werd vanaf de 60er jaren voorgeschreven.
Er gaan nu wel allerlei schadevergoedingen komen, maar een niet beschadigd kind was toch het enige waar het om ging.
In Nederland wordt In veel gevallen(??) een ander medicijn voorgeschreven, dat minder risico's met zich meebrengt. https://nos.nl/artikel/2127989-duizenden-zwangere-franse-vrouwen-namen-gevaarlijk-middel

Maar nu nog iets moois wat betreft een medicijn. We hadden gisteren een gesprek met een man die uitgezaaide longkanker heeft. Heel ernstig ziek dus, maar ... hij voelt zich goed, hij werkt weer, in zijn eigen tempo en hij zag er goed uit. We waren blij verrast.
Geen chemo of bestralingen, maar een doelgerichte pil*. In dit geval is een medicijn dus prachtig!
Ik weet niet hoeveel maanden hij erbij krijgt, maar als het zo kan zijn, zonder dat hij hondsberoerd is van chemo is voor hem elke dag een vreugde. Ik weet niet hoe ik ermee om zou gaan, maar dit is beter dan ik ooit gezien heb. 
Het ongewisse blijft, maar op dit moment is er leven.

"Bij doelgerichte therapie krijgt iemand medicijnen om kankercellen te doden of de groei ervan te remmen. Deze medicijnen richten zich op specifieke eigenschappen van kankercellen. Dit doen ze door de werking van bepaalde eiwitten van de kankercel te blokkeren".

Leven!
Pexels