zondag 28 april 2024

Zoete geuren

Goedemorgen allemaal, op deze zachte zondagmorgen. We maakten een heerlijke wandeling, bedwelmd door zoete geuren. We zagen alleen een Oekraïense jonge vrouw die haar lichamelijke oefeningen deed en dat is vaak zo, als we rond 8 uur op die plek voorbij komen.
Ik plukte een bosje daslook, waar ik morgen een soepje van maak. Vandaag staat het in een vaas. Wat genieten we toch altijd van ons zondagse ontbijt, geroosterde boterham, eitje, warm broodje met zwarte bessenjam, mmm.
---
Boedapest is de veiligste grote stad van Europa (Europapapa) las ik. Toen ik er alleen was, ruim 30 jaar geleden voelde ik me ook heel veilig. Toen was het overal veiliger dan nu, maar 's avonds, alleen in een metrostation, geen probleem, ik voelde me beschermd. Openbaar vervoer kostte nauwelijks iets, voor een dubbeltje met de bus. Prachtige stad en sowieso wat voelde ik me thuis in dat land. Behalve de geur van de trabanten, het enige dat ik iets minder vond.
Zonder ook maar iets van de (moeilijke) taal te spreken was er onmiddellijk contact met Hongaren, een vanzelfsprekende verbintenis. Ergens moeten in dat gebied voorouders van me zijn denk ik, dat kan bijna niet anders. Wat houd ik ook van hun muziek. 

Kozmaphoto

Ik was net aan het denken over momenten in mijn leven toen ik me werkelijk gelukkig voelde. Dat was hier, maar ook bijvoorbeeld in het huis van mijn zusje in Scheveningen, waar ik alleen was (later ook met Henk) en ik herinner me goed dat ik daar op de bank lag te lezen en ik voelde, ik heb niets en niemand nodig, dit moment is volmaakt. Op donderdagavond ging ik naar het vuurwerk kijken, vanaf het strand. Of samen met mijn moeder lezen bij het open haardje, of haar vertellen wat ik de afgelopen weken allemaal mee had gemaakt in Utrecht (ik vertelde haar alles!!), ook van die geluksmomenten. Zo zijn er veel meer, maar deze komen meteen op.
Met Henk is er een constant gevoel van geluk en hoe vaak we dat ook niet tegen elkaar zeggen, hoe gelukkig we ons voelen. En zo'n 10x per dag zeggen we hoeveel we van elkaar houden. De woorden wellen vanzelf op en komen er vanzelf uit, ik schreef  dit eerder, maakt niet uit, ik zou het elke dag kunnen schrijven.
Gelukkig kende ik alleen dat gevoel dus ook heel goed. Ik voel me vervuld, en dat staat los van alle toestanden in de wereld. En ook van alles waar we last van hebben. Het gaat dwars door alles heen.

Ik hoop dat u het ook goed heeft met uzelf/uwzelf. Ik wens u dit geluk meer toe, dan wat ook. Genieten van eigen gebakken, verrukkelijk brood kan bijdragen ... Ik had deze foto nog beloofd, bij deze. Een mooie dag gewenst!

Zuurdesembrood, havermout-zaden brood, koek.