maandag 8 april 2024

Weekmenu, ongeveer €20

In de krant staat:
"Explosieve prijsstijging op boodschappen.
Mensen verliezen grip op vaste lasten".

Als mensen in Duitsland boodschappen gaan doen scheelt dat een half maandsalaris leest Henk me net voor.

Olijfolie is in een maand €2,50 duurder geworden.
En ik las dat je bij ah 43%(!!!) meer betaalt dan 5 jaar geleden. 

De huizenprijze stijgen ook weer enorm. In Duitsland gebeurt het tegenovergestelde.
Maar goed, het gaat nu om als je in de financiële problemen zit, 
wat bij veel mensen het geval is. Je moet overleven, sparen en vaak schulden afbetalen.  Wat je in ieder geval kan doen is regelmatig voor een zuinige week zorgen, dat helpt. En behalve de vaste lasten helemaal niets uitgeven verder.

De kookkloof. Ik heb dit artikel uiteraard met veel interesse gelezen. Ik denk dat de oplossing is om kinderen in het basisonderwijs les te geven in hoe overleef je, op een goede manier die bij je past. Dan gaat het over geld, een moestuin (ook in de praktijk. leren moestuinieren in een moestuin bij de school, wat op sommige plekken ook gebeurt) en kweken op balkon en vensterbank en ... koken! Misschien vind ik dat de kloof, als die er is, ook ontstaat door mensen te onderschatten. Draag bij aan het onafhankelijk maken van mensen.
https://www.taalbank.nl/2024/02/22/kookkloof/?utm_campaign=Taalpost_2494&utm_content=2494&utm_source=Nieuwsbrief&utm_medium=email

Natuurlijk alles zoveel mogelijk biologisch, maar als niet alles kan (het blijft raar als het over gezondheid gaat, dat wat het gezondst is het duurst is, al wordt het verschil tussen biologisch en niet biologisch kleiner) Je hebt naast biologisch schone en niet schone groente en fruit. Schoon betekent minst bespoten. Het verschilt iets per jaar. Voor 2023 was dit de schone lijst:

Avocado’s

Maïs

Ananas

Uien

Papaja

Doperwten (diepvries)

Asperges

Honingmeloen

Kiwi

Kool

Champignons

Mango’s

Zoete aardappelen

Watermeloen

Wortelen

Hier komt weer een goedkoop weekmenu, met biologische appels. Ik schreef u dat ik over appels zou schrijven. Appels staan in de lijst van meest bespoten fruit, (aardbeien staan met stip op één!) al decennialang, dus zeker niet aan te raden. Ik schreef al een paar keer over de strijd van mijn moeder in de 70er jaren toen zij lezingen gaf over bestrijdingsmiddelen en dan ging het vooral (ook) over appels. Meer dan 50 jaar geleden! Een apple a day keeps the doctor away gaat natuurlijk alleen op met biologische appels.

Een kleine appel waar ik heel veel blokjes appel van snijd. 


De boodschappen. Groente en fruit biologisch, behalve de erwten en wortelen, maar die staan in de 'schone 15 lijst.'

Groentebouillon, 6 stuks €0,59 (een blokjes is voor 1/2 liter bouillon)
Komkommer 
€1,59
Pond gekookte bietjes €1,54
Gepelde tomaten* €0,75 of tomatenpuree (voordeligst bij de Aldi)
Diepvries erwten en wortelen €0,89
2 grote uien €0,86
1 kg appels €3,69
1 kg aardappelen reclame €1,49
Volkoren macaroni €0,85
Havermout €1,75 (redelijk eiwit)
Volkoren meergranen brood €1,99
1 liter amandelmelk €1,61 (beetje eiwit)
Pindakaas €1,15 (veel eiwit)
Appelstroop €0,99  
Grote pot  aardbeienjam €1,15
Totaal €20,89

Kijk welke groente en fruit in de reclame is. Broccoli is vaak goedkoop en daar zit zoveel goeds in. We eten het meestal 1x per week en de steel gebruik ik vaak voor de soep die ik in het weekend maak. Hier een combinatie van macaroni met zelfgemaakte tomatenketchup (maaki k altijd van tomatenpuree) die ik nog had. Tomatenpuree geeft een sterkere smaak dan een blik tomaten en omdat het geconcentreerd is bevat het nog meer lycopeen en dat is heel goed, alleen al omdat het een sterke antioxidant is. Ik geloof ook dat het je huid beschermt tegen te veel zon. Lycopeen komt van de wetenschappelijke naam voor tomaat Lycopersicon esculentum. Toch zit het niet alleen in tomaat, maar ook in rozenbottels, watermeloen, wortelen en papaja. Lycopeen geeft de rode kleur aan deze producten. 
Bij zoiets eenvoudigs als deze macaroni is het extra belangrijk dat ie al dente gekookt is. Door de de broccoli zitten Italiaanse kruiden en veel knoflook. Ik had hem een paar minuten gekookt en toen nog even kort gebakken.


bPeper en zout, kruiden, olie, boter en koffie en/of thee hebben de meeste mensen in huis.
Flink olie en boter gebruiken, anders is het misschien te weinig vullend. 
Ik vroeg me even af of er genoeg eiwitten in zitten. De pindakaas is essentieel, daar zit veel eiwit in. U kunt natuurlijk ipv aardappelen linzen nemen en als u dat combineert met havermout, dan heeft u hoogwaardig eiwit, maar voor een week echt zuinig moeten doen is dit behoorlijk gezond. Alleen in de jam zit weinig qua voedingsstoffen, maar het zorgt wel voor calorieën en die heb je nodig.  

Er zitten 9 appels in de zak appels van de Jumbo.  

Het is lekker om af en toe een kopje bouillon te maken.Zorg vooral dat het er gezellig uitziet, hoe sober de maaltijd ook is. In moeilijke tijden is sfeer nog belangrijker dan anders.


Ontbijt

  • 3x havermout met amandelmelk of water, appel en kaneel
  • 2x havermout met water, lepel pindakaas en iets zoets, bijvoorbeeld jam  
  • Zondag, maar ook nog voor 1 andere dag: 1 geroosterde boterham met boter en een beetje zout, 1 met appelstroop en 1 met jam. Met appelstroop en jam kan natuurlijk ook ongeroosterd, maar met boter en zout is geroosterd het lekkerst. En brood roosteren geeft zo'n heerlijke geur en zondagochtend gevoel vind ik. Zeker in combinatie met de geur van verse koffie. Dit kan zo'n genietmoment zijn, alleen al door die geur.
Lunch
  • Bietensalade op brood
  • 2x groentebouillon met 1/2 gesnipperde gebakken ui , wortel en verse kruiden of buiten zevenblad plukken. Daarna haverpannenkoek(jes) met stukjes appel erdoor en appelstroop erop. Ik zou er meer maken, koud zijn ze ook erg lekker. 
  • 2x een dubbele boterham met pindakaas en komkommer (als u heeft met sambal) en nog een met appelstroop of jam

Diner

  • Bietensalade van de bietjes, pond aardappelen, 1/2 gesnipperde ui en blokjes appel (met bieslook als u heeft). Driekwart voor de maaltijd en de rest de volgende dag op de boterham als lunch
  • 3x macaroni met een grote gebakken ui en het blik tomaten en de kruiden die u heeft of anders buiten zevenblad plukken, met plakjes komkommer
  • Gebakken aardappelen met erwten (de wortel eruit halen voor de soep) en als toetje kruiden (of gewone) thee of koffie met een koek of een pannenkoekje met gestoofde appel

Havermoutkoeken
100 gram havermout mengen met 2 eetlepel pindakaas, ruim 2 eetlepels zoets en 6 eetlepels warm water. Als u de pindakaas in het warme water doet en even laat staan is het gemakkelijker te mengen. Als u het vocht en de havermout gemengd heeft ook laten staan en daarna plat drukken met uw vingers of uitrollen.
Of 100 gram havermout met een scheut olie, blokjes appel en kaneel (en als u heeft rozijnen, die ook lekker zijn door de haverpannenkoekjes) 
Of hartig 100 gram met een scheutje olie, bouillon en kruiden.
Ongeveer 20 minuten bakken op 180 graden

Ik heb ze net gebakken. Ik kon er 14 maken. Wij vinden ze lekker en ik zou ze er zeker bij doen. Als u ze te saai vindt smeert u er een beetje jam op. De combinatie pindakaas-jam, heel Amerikaans, we zijn er dol op.


*Ik zag een vrouw in Amerika die arm is en in een caravan woont en zij eet soms macaroni met alleen een blik tomaten erdoor. In dat blik zit ook groene peper. Dat heb je hier niet dus ik zou ter vervanging dan een lepeltje sambal of als het kan een eigen vers pepertje doen als u dat heeft. En ook nog wat verse en/of gedroogde kruiden. Ik heb dit gerecht verwerkt in het weekmenu. Ik zou 3x andere kruiden/specerijen erin doen.

Variatie: 
In plaats van appels 850 gram bananen €2,19 (of een gelijksoortige boodschappenlijst, maar meer van alles, voor 2 weken en dan zowel appels als bananen kopen, dat geeft meer mogelijkheden)
Knoflook 2 bollen €1,39
1 kg uien €1,69
1 kg wortels €2,20 
10 eieren €4,79
Linzen €2,27
Diepvries sperziebonen €1,42
500 gram Fries roggebrood €1,39
Grote pot pindakaas €3,70