dinsdag 16 april 2024

regen en naastenliefde

Goedemorgen lieve lezers. Heeft het bij u ook de hele nacht hard geregend? Tijdens onze wandeling stond veel blank. 

                   waleedkhalid
     chulmin1700

Vaak schrijf ik over symptoombestrijding, en dan gaat het over allerlei gebieden. Als er oppervlakkig al iets wordt verlicht, verandert er niets aan de situatie. Zo las ik net bij nu.nl dat er honderdduizenden mensen zijn die te weinig of te eenzijdig eten. Mensen die van te weinig voedsel moeten leven. Hoe komt dat?? Het gaat dus niet over mensen die naar de voedselbank gaan.
Het Rode Kruis zegt dat de overheid meer geld in dit probleem zou stoppen en dat ook gedaan heeft. Het Rode Kruis opende ook een rekening waar geld op gestort is. "Drie jaar geleden was het percentage Nederlanders in voedselnood hetzelfde. Ondanks de maatregelen die de overheid heeft genomen, is er dus niets veranderd", zegt algemeen directeur van het Rode Kruis Goossens. Dit is precies wat ik bedoel. Geld geven helpt alleen in noodgevallen, niet bij iets structureels. Het moet bij de wortels aangepakt worden (geldt voor elk probleem). Onvoorstelbaar,  dat mensen hun kinderen te eten geven en zelf niet eten, of alleen limonade drinken. De enige manier is denk ik echt er les over te geven want niet iedereen kan individueel geholpen worden, al wens ik dat het wel zoveel mogelijk gaat gebeuren.
Ik heb het niet over schulden waar iemand onverwacht voor komt te staan, bijvoorbeeld, wat ik gisteren zag, dat iemands man overleed en die man liet een enorme schuld na, vreselijk! Zulke dingen gebeuren soms ook na scheidingen. Dan is het een heel ander verhaal. 
Als iemand niet €25 voor boodschappen heeft, dan zit er iets helemaal verkeerd en dat verkeerde moet opgelost worden. En dan daarnaast mensen leren consuminderen, budgetteren en veel doen met weinig. Op een manier die aansluit. 
Wat voeding betreft stamppotten, rijst met prutjes, spaghetti met gevulde sauzen, gebakken aardappelen, ovenfrieten of zelfgemaakte frieten met  een uitgebreide salade of zelfgemaakte appelmoes, groentetaarten enz. Maaltijden die iedereen lekker vindt en die heel goedkoop gemaakt kunnen worden. Misschien moet ik hiermee aan de slag. Ja, denk van wel. :-) 
---
Als het niet zo diep treurig was, kon je lachen om dit krankzinnige artikel, over oversterfte, inclusief wonderlijke voorbeelden. Dat zoiets gepubliceerd wordt. Is er echt niemand die zegt maar dit kan toch niet?
De uitgestelde zorg zal zeker meespelen, maar bijvoorbeeld dit:
"Het CBS becijferde daarnaast dat er tweeduizend extra mensen, met name ouderen in verpleeghuizen, stierven door valpartijen."
Waarom zouden mensen opeens meer gaan vallen? Je gelooft het niet ...
Een deel van de mensheid blijft de ogen dicht houden, ongelofelijk. Tot het echt, echt , echt niet meer kan. Het mysterie is niet opgelost, staat er in de krant want er is nog steeds een gat van duizenden slachtoffers per jaar en voorlopig gaat het door. Wat staat er, in 2028 is het pas voorbij. Geen idee hoe ze bij dat jaartal komen en wat de reden daarvoor is. En wat als er opnieuw geprikt gaat worden? Het is overigens wel reuze handig, al die extra doden. Er staat ook wat moet er gebeuren met al het geld dat vrijkomt door de oversterfte ...
Er is veel minder aow nodig ...
Wie had 10 jaar geleden kunnen bedenken dat er zo onverschillig, zo harteloos over de dood gepraat en geschreven zou worden?
Ik vind dit goed gezegd door iemand* bij twitter: https://www.ad.nl/politiek/mysterieuze-oversterfte-levert-honderden-miljoenen-op-waar-moet-dat-geld-naartoe~afe3ed88/?referrer=https%3A%2F%2Ft.co%2F

*Bij de naam staat "Ubi caritas et amor Deus ibi est."  Caritas, naastenliefde...
Naastenliefde staat haaks op wat gebeurt. Als je erover nadenkt is een groter verschil niet mogelijk. De bangmakerij, de maatregelen, de geslotenheid, de polarisatie, de prikken en bovenal de gevolgen ervan. En dan vervolgens kiezen voor een verdrag dat nog veel verder gaat. Nee, dan ... wat is het tegenovergestelde van naastenliefde?