donderdag 11 april 2024

weten en meeleven

Wij hadden een heerlijke, heel gezonde maaltijd.
Gebakken tofu, prei, shiitake, wortel, knoflook, kerrie, beetje rijst, peper en zout. Selderij bovenop.---
1 op de 3 Nederlanders heeft 'foute' voorouders. Een groot deel van de Nederlandse bevolking hielp ijverig mee met de bezetter, onder meer bij het uitroeien van de joodse bevolking.
https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/1-op-de-3-nederlanders-heeft-foute-voorouders
Maar niet alleen bij de Joodse bevolking, net zo goed bij andere minderheidsgroepen, zoals mensen die in een woonwagen leefden, Sinti, Roma, Reizigers. Ik weet dat des te beter sinds ik 'Zoni, de vergeten Holocaust' las.Of des te beter, ik wist er eigenlijk weinig van, alleen maar dat het gebeurd was, maar zeker niet in welke mate. Het kreeg weinig aandacht en je kan je eenvoudig niet overal in verdiepen. Maar als het om dit soort belangrijke zaken gaat, vind ik dat ik het wel moet weten. Ik ben blij dat ik hier nu veel meer over weet. 

Soms is het een voorwaarde om direct de gevolgen van iets te beleven, zelf mee te maken of te zien. Het gaat vast ook nog gebeuren met wat er de afgelopen jaren is gebeurd. Nu kan een groep mensen nog onwetend blijven, ooit niet meer. De gevolgen zijn nog steeds bijna alleen op andere kanalen te vinden, op de gewone hoor je er in dit land nog steeds zelden iets over. Als men er niet meer om heen kan zullen overal lampen gaan branden, waar het nu nog donker is. 

athree23

Er was een goede column van Leon de Winter, maar in zulke abominabele taal geschreven, dat ik het niet plaats. Uiteraard komt dit niet door Léon, maar door AI? Dat is al niet in de haak, maar dat het zo gepubliceerd wordt is nog erger. Waarom wordt het niet gecontroleerd? Zulke idiote zinnen, dat het invloed op de inhoud heeft.

Ik kan niets doen aan levens die op welke manier ook kapot gemaakt zijn, maar niet weten vind ik erg en meeleven, met heel je hart is goed voor de ander (en voor jezelf) en goed voor de wereld. Positieve energie komt altijd ergens terecht. 
Wat doet negatieve energie met je (bent u daar net zo gevoelig voor als ik?) en wat doet positieve energie met je? Het is zo mooi om te zien hoe mensen erdoor gaan stralen, gaan groeien soms. Het kan helpen meer zelfvertrouwen te krijgen.
Ik zag een vrouw in Amerika die daklozen boterhammen met pindakaas en jam (pj sandwiches, peanutbutter jelly) brengt en op de papieren zakjes schrijft ze voor iedereen een lieve, bemoedigende zin. Hartverwarmend.

Wat gaat er om in deze dakloze man, wat voor verleden heeft hij? Als ik naar deze mooie foto kijk voel ik zoveel warmte/liefde voor deze man. Het komt bij hem terecht.


In dit bericht gaat het over drie groepen die alle respect verdienen. Groepen?
Mensen, gewoon mensen en de een is nooit meer waard dan de ander.