donderdag 27 oktober 2022

Verontreinigende verspilling en contant geld

"We gooien ieder jaar voor minimaal 100 miljoen euro aan medicijnen weg in Nederland", zegt senior onderzoeker Charlotte Bekker. Overgebleven geneesmiddelen belanden vaak in de prullenbak, WC of gootsteen wanneer de patiënt ze niet meer nodig heeft. Of wanneer het medicijn toch niet bij de patiënt past en die een ander geneesmiddel moet gebruiken.

"Daarom kijken we nu naar de ongebruikte medicijnen die patiënten overhouden. En of apotheken ze weer kunnen terugnemen om uit te geven aan een andere patiënt", zegt Bekker. De onderzoeker doet een proef met vier ziekenhuizen en ruim duizend kankerpatiënten om dit mogelijk te maken.

Proberen iets te veranderen aan de hoeveelheid medicijnen lijkt me een goed idee. Gisteravond was weer in het nieuws hoe zeer medicijnen en pfas het grondwater vervuilen. Er is een plek waar nu nog een extra zuiveringsinstallatie komt, speciaal om medicijnen eruit te filteren. Mij lijkt het beste heel, heel veel minder medicijnen te verstrekken. Beter voor de mens, beter voor het milieu.

Ik zag een gesprek met Coen Voormeulen, division director cash van de Nederlandse Bank. Een aimabele man. Hij zorgt weer een andere benadering en natuurlijk spelen er ook bepaalde belangen. Ik vind het interessant om altijd zoveel mogelijk gefundeerde kanten te horen. Coen Voormeulen vindt contant geld gelukkig belangrijk. Robuuste valuta! In Duitsland gebeurt 80% van de betalingen contant. In Nederland en Finland wordt het minst contant betaald. 

Elektronisch geld is kwetsbaar en het is een controlemiddel. Meneer Voormeulen vertelde over een Duitse vrouw, en ik geloof dat zij ook een functie bij de bank had, die een bankstel kocht en dat betaalde ze contant want de bank heeft er niets mee te maken dat ze dat kocht. Die controle lijkt me het minst erg. :-)

Ik denk aan crises, aan ineenstorting van het financiële stelsel, alles is mogelijk, maar aan hacken heb ik eigenlijk niet gedacht. Hij had het daar wel over, alles kan. Dan is elektronisch betaalverkeer niet mogelijk en pinautomaten doen het dan dus ook niet. 

Er is een symposium over geld geweest en daar hoorde je weer allerlei andere verhalen en ging het over (het gevaar) van de digitale euro, over bitcoins enz.  

Contant geld is concreet en het zorgt voor overzicht. In een winkel betaal ik er meestal mee. Ook het budget-systeem van enveloppen bestaat uit contant geld. Je geeft niet meer uit dan wat voor een week in een envelop zit. Coen Voormeulen zei ook: "Als je iets contant betaalt voel je de 'pijn', bij elektronisch betalen niet. Dit schijnt zelfs gemeten te zijn.

Alfapp