maandag 24 oktober 2022

Prijzen, filmpje en marmelade

Ik verbaas me al maanden over van alles. Hoe meer je ontdekt, hoe ongelofelijker het allemaal wordt. Uiteindelijk heeft alles met alles te maken. Het verhaal wordt steeds complexer en completer. Ik zag vanmiddag een gesprek met arts Jona Walk. Het ging o.a. over de onwil om het ergens over te hebben; geen maatregelen willen evalueren, zwijgen over oversterfte.

Om even in de sfeer van armoede (of juist niet) te blijven, ik weet niet hoe dat hier zit, maar in Londen is een fles champagne 5,4% in prijs gestegen en een blik bonen 344%!!! Dit is een half jaar geleden, ik weet niet hoe het nu is. Voor basisproducten betaal je dus veel meer in verhouding dan voor zoiets als champagne. De mensen met de laagste inkomens hebben bonen nodig, geen champagne. Toch, hoe zeer alles in prijs is gestegen (Price of cheapest pasta in UK supermarkets up by 50% as inflation rockets,) kan je in Engeland goedkoper boodschappen doen dan hier. Wat ik daar geweldig vind is dat je bij de Lidl een krat met groente en fruit voor £1,50 kan krijgen. Het gaat om veel groente en fruit dat niet meer helemaal vers is. Vaak is er niets mee, of er zit een plekje of rimpeltje op. Waarom is hier niet zoiets? Je kan wel producten krijgen die vandaag op moeten, of 'too good to go'. Ook heel goed natuurlijk, maar gewoon alleen groente en fruit, wat zo belangrijk is, bestaat hier niet.  

Omdat de boodschappen aan huis bezorgd worden en ik daar na de bezorging altijd een digitale bon van krijg kan ik prijzen goed vergelijken. Ik keek naar aardappelen en boter, allebei 75 cent duurder geworden, winterwortelen, die we altijd in huis hebben, 30 cent, pinda's 40 cent. Alleen oploskoffie is 14 cent goedkoper geworden. Dat is een uitzondering. 75 cent op een laag bedrag is veel. 

Ik zag vanmorgen het filmpje dat zoveel ophef veroorzaakt. Nogal onsmakelijk en intimiderend, maar het woord desinformatie dat mevrouw Kaag gebruikt begrijp ik niet. Over desinformatie gesproken ... alles wat we de afgelopen twee jaar hebben gehoord was desinformatie. En wat dat niet is wordt verborgen gehouden. Dat is wat ik heel ernstig vind. En dat het grootste deel van de journalistiek dat ondersteunt maakt het nog ernstiger. Ik vind al deze reacties de aandacht afleiden van waar het over zou moeten gaan. Blijft dat zoiets onaangenaam is, al stelt deze man ook zaken aan de kaak die belangrijk zijn.

Er is ook mooie journalistiek, zo las ik een lang artikel van Rasit Elibol in de Groene Amsterdammer. Het gaat over nu en over zijn (financieel) arme jeugd. Hij schrijft in de derde persoon. Heel goed geschreven waardoor ik alles voor me zag. Wat me diep raakte was  dat hij en zijn zusje thuiskwamen van de Sint Maartenrondgang. Eindelijk waren ze oud genoeg om dat te kunnen doen. Nog een paar snoepjes aten ze in het trappenhuis. Toen ze voor de voordeur stonden zagen ze dat er geen enkel licht brandde. Ze waren bang dat er niemand thuis was. "Wij zijn het pap" riepen ze door de brievenbus. In het donker doet de vader de deur open. Als ze naar de woonkamer lopen, zien ze dat de salontafel is verschoven en vader vertelt dat hij de hele avond in het donker op de grond heeft gezeten. ‘We hadden geen geld om snoep te kopen’, zegt hij zacht.

Ik vertelde u al (het is toch altijd een beetje of ik tegen u praat) dat ik marmelade ging maken en dat deed ik. Eerst reepjes van de sinaasappel gehaald, met een zesteur (kan natuurlijk ook met een scherp mesje). Geen gezeur met een zesteur zei Henk. :-) Hij vindt het erg knap van zichzelf dat hij deze naam kan onthouden. Het is ook een mooie naam natuurlijk. Daarna 2 sinaasappels geperst, heet gemaakt, schilletjes erbij, even laten pruttelen. Een theelepel agar erbij. Nog even laten koken en klaar. Het zijn zoete sinaasappels. Als dat niet zo is moet er iets zoets bij, al ligt het eraan hoeveel schilletjes erbij komen en vooral hoeveel wit ermee komt want juist dat maakt het bitter. De marmelade is onovertrefbaar vind ik eigenlijk. Bescheidenheid is niet altijd een deugd. Er zijn dingen die we kunnen en dingen die we niet kunnen. Dat ik dit er nu toch nog even bij zet ...?