maandag 10 oktober 2022

Sinaasappelschil, spuiterij en bosvruchtenlunch

Ik ben weer een potje aan het vullen met gedroogd sinaasappelrasp. Ik droog het gewoon binnen in de zon.
Henk is dol op marmelade dus dat ga ik binnenkort ook maken, van de heerlijke biologische sinaasappelen. Van niet biologische kan het niet, het zou een zeer ongezonde* marmelade worden. 

 

Ik schrijf eigenlijk nooit wat er in en op niet biologische productenaan pesticiden zit want wij gebruiken zelden iets wat niet biologisch is.
Het ene niet biologische product is schadelijker dan het andere.
Ik heb wel eens een lijstje doorgegeven van meest en minst bespoten volgens mij. Wat er met het meeste citrusfruit gebeurt is heftig. Ook als u alleen het vruchtvlees gebruikt moet u echt eerst goed uw handen wassen voordat u het in uw mond stopt., want u heeft de schil hoe dan ook aangeraakt.  In de coronatijd had ik niets met handen kapot wassen, zoals Rutte elke keer zei, maar als het om chemische stoffen gaat wel!! Als u iets heeft wat bespoten is, dan het fruit goed wassen met water waarin zuiveringszout of appelazijn zit, of een combinatie.

De schil van een bespoten sinaasappel is behandeld met E202 (Chemisch conserveermiddel wat voor klachten als astma, netelroos en darmstoornissen kan zorgen en het gaat een interactie met nitraten aan wat voor geboorteafwijkingen kan zorgen), E904 (natuurlijke was), E914 (synthetische was), Imazalil, (Chemisch bestrijdingsmiddel. De schillen die hiermee behandeld zijn mogen niet gegeten worden. Mogelijk kankerverwekkend en het is irriterend voor de ogen en corrosief voor de huid. Op lange termijn kan het nadelige effecten hebben op de lever. Ontwikkeld door farmaceutisch bedrijf Janssen. Dansen met ...) Orthophenylphenol (synthetisch conserveermiddel. Heeft kanker en nieraandoeningen bij proefdieren veroorzaakt. In Australië is het verboden)
Waarom is het zover gekomen dat overal dit soort middelen gebruikt worden? De schillen van citrusfruit zien er prachtig uit, mooi glanzend, maar gezondheid is toch oneindig veel belangrijker?! Ik vind het toch zo wonderlijk om te zien hoeveel aandacht er gaat naar een (nu!) onschuldig virus en dat dit allemaal mag en dit is alleen maar een voorbeeld.

Ik geef toch nog het lijstje door met groente en fruit die nauwelijks of geen reststoffen van pesticiden bevatten.
Maïs, zoete aardappel, avocado, ananas, kool, ui, erwten, papaya, asperge, mango, aubergine, honingmeloen, kiwi, cantaloupemeloen, bloemkool en grapefruit.  

Ik maak elke 3 maanden de diepvries leeg maar was te laat. Het einde komt nu in zicht. Vanavond een pureetje met alle kruiden die ik ingevroren heb en 2 soorten groente erbij.

Tussen de middag hadden we Budwig met bosvruchten, stukjes dadel, boekweitmuesli, meer bosvruchten, wat kokosbloesemsuiker. en banaan, zoooo lekker. Hier op Henks schoot.