vrijdag 7 oktober 2022

Herfstkoekje en herfstcakeje

We kregen bezoek. Herfstkoekjes en chocoladekoekjes. De herfstkoekjes (die naam geef ik er zelf aan omdat er appel en kaneel in zit) bestaan uit een beker amandelmeel, een beker geraspte appel, en kaneel en dat is alles. Als u het zoeter wilt een lepel honing of iets anders zoets. Ze zien er op de foto een beetje vreemd uit, maar ze zijn heerlijk en gemakkelijker kan niet. De volgende keer doe ik er rozijnen bij om het toch iets zoeter te maken. Als je ze bewaart dan wordt de structuur cakeachtig. Ik heb er ook een paar in de diepvries gedaan en die zullen harder zijn. De zachte worden steeds lekkerder omdat de smaak er zo goed in trekt.Het cakeje is met 3 eetlepels havermout, 1 grote geraspte appel in tweeën verdeeld, eitje en rozijnen en o ja, ook kaneel natuurlijk. Een kwartiertje in de oven op 180 graden. Maar u gelooft het nooit, ik heb dit net iets korter dan 3 minuten in de magnetron gedaan. In een paar minuten een drassig cakeje, zoals wij het zo lekker vinden. Wat is daar een ander goed woord voor? Smeuïg misschien. Gek toch soms, hoe dingen kunnen veranderen. Ik heb de magnetron 21 jaar geleden van een patiënt gekregen en ik gebruikte hem alleen af en toe om iets snel te ontdooien. Nu maakte ik dit en al zal het incidenteel blijven, ik ben er niet meer bang voor. Een tijd zag je overal recepten voor mugcakes. Dat is dit eigenlijk ook. ik maakte hem in zo'n ouderwetse glazen theekop. In plaats van appel kan natuurlijk allerlei ander fruit zoals geprakte banaan met kokos en kaneel, kersen, bosbessen, ananas op eigen sap of met wortel en koekkruiden en een mooi wit glazuurlaagje erover zoals in gewone carrotcake. In plaats van havermout amandelmeel of speltbloem denk ik. Met bijvoorbeeld 1 volle eetlepel cacao en 2 eetlepels honing, ahornsiroop of agave en verder hetzelfde. Misschien een klein scheutje olie, misschien niet. Experimenteren. Even op internet gekeken en ik zag heel veel waaronder banaan rugcake met Griekse yoghurt. Dat lijkt me ook heerlijk.

En het kan uiteraard zonder ei, met wat meer bakpoeder. Met (spelt)bloem is het misschien gemakkelijker dan havermout of amandelmeel. Gewoon proberen. Ik keek verder op internet en ik zag courgette met citroen, of gember en die recepten en veel meer stonden op deze website.:https://www.mug-cakes.nl/tag/zonder-ei/

Ik ga binnenkort ook eens op Pinterest kijken, een van de leukste internetmogelijkheden vind ik.