donderdag 6 oktober 2022

Afhankelijkheid

Ik eindigde laatst met het serieus nemen van dode mensen. Dat is ook het meest ernstig en hoe kan het toch dat dit in de politiek niet bovenaan de lijst staat om over te praten, hoe kan het???, Het is een deel van het grote, onwaarschijnlijke verhaal. Er is zoveel aan de hand waar je pas achter komt als je erin duikt, anders heb je geen idee. En veel mensen hebben geen idee en vinden dat prima. Eng. Hoe meer je weet hoe meer deuren er opengaan. Naast de zinvolle diepere informatie ontdek je steeds meer hoeveel mensen ermee bezig zijn. Professioneel en niet professioneel, maar altijd gedreven. Gedreven om de waarheid te leren kennen. Soms verdrinken mensen in hun boosheid maar vaak is het vooral ondersteunend en gelukkig ook met humor. Hoe zwaarder iets is hoe groter de behoefte eraan.Ik ben dankbaar dat ik geen dag zonder humor hoef te leven met mijn liefste Henk. Het zorgt voor een bepaald evenwicht. Het leven zou anders moeilijk leefbaar zijn.

Hup weer monddoekjes in het ov in Duitsland en je moet een negatieve test laten zien in gezondheidsinstellingen. En mensen doen het weer gewoon. Een grote groep gaat mee in wat gevraagd wordt, hoe krankzinnig het ook is. Ik vrees dat wij het in een ziekenhuis ook zouden doen omdat je afhankelijk bent en daar wordt misbruik van gemaakt. Pas als een groot deel zich zou verzetten zou het allemaal kunnen stoppen.Vraag me af hoe het in Bristol is. Natuurlijk lezen en horen we er niets over in de gewone media, zoals nergens over. Dat is uiteindelijk de afspraak, de overheid volgen. Ik moet wel zeggen dat het toch ook daar op sommige plekken iets minder vast zit. Ik las bij nu.nl dat ze beseffen dat ze eenzijdige berichtgeving hebben gegeven (ging niet alleen hierover) en bijvoorbeeld geen ruimte gaven aan persoonlijke verhalen. 

Ik las daar (bij nu.nl) net dat ouders zich schamen om kinderen met een lege maag naar school te laten gaan. Niemand hoeft met een lege maag naar school of naar bed te gaan, hoe weinig geld er ook is. Organiseer een of meerdere avonden op scholen en geef informatie! Als ik jonger was zou ik zoiets misschien wel willen doen. Vooral op een manier die enthousiast maakt want dit gaat net zo goed over afhankelijkheid terwijl als je zelf aan de slag gaat het een heel ander verhaal  wordt. Het prikkelt je creativiteit en geeft kracht. Die positiviteit heb je nodig en op die manier redt je jezelf en de mensen die je lief zijn. Dit probleem is trouwens al jaren aan de gang. Ik heb de afgelopen jaren verschillende keren moeders gehoord die zeiden dat ze altijd zorgden dat hun kinderen te eten hadden en zij dan maaltijden oversloegen. 
Ik kan me wel heel goed de paniek voorstellen die er nu ontstaat, meer dan een miljoen mensen leven onder de armoedegrens en ook mensen die het eerst goed hadden. Als je alleen maar schulden voor je ziet is dat iets heel anders dan met weinig geld moeten leven zoals wij gedaan hebben. Met extreem weinig, maar geen schulden. Het is nooit voorgekomen dat we iets tekort kwamen, het idee. 

Tot slot nog een medicijnverhaaltje. Iemand die we niet zo goed kennen. Een vrouw die een paar jaar geleden ziek is geweest, maar wat ze had weet ik niet en ze weet het zelf ook niet zo goed. Ze zei dat de arts de laatste keer had gezegd; Het gaat goed met u, maar ik doe er toch nog een pilletje bij. Tuurlijk zei ze, neem ik gewoon in, ik heb er toch al 7 per dag.  ???

Zo, dit is wel weer even genoeg. Van alles door elkaar, maar allemaal belangrijk, met als bindend thema afhankelijkheid. Afhankelijk van de overheid, van artsen, van beleid,

Ik vind dit zo'n mooie foto. Ik wens iedereen toe dat hij losbreekt. 


De ketenen voorbij.

Vrijheid! Lechenie-narkomanii