vrijdag 1 december 2023

Elixer en omgekeerde volgorde

Het is ijskoud en prachtig buiten. Dit was tijdens onze wandeling vanmorgen.


Ik vind het leuk om zo nu en dan een gezond mengsel door te geven, zeker in de winter.
Nou ja, eigenlijk altijd. :-) Maar in de winter is de kans op verkoudheid of griep groter.
Er staan grote effecten bij, maar dan moet je het wel heel regelmatig maken en bij de een zal het sterker werken dan bij de ander, maar het voegt hoe dan ook iets goeds toe.  en het heeft geen enkel negatief effect (tenzij je ergens allergisch voor bent).

Krachtig mengsel
1 theelepel geraspte gember
1 theelepel geraspte ui
1 teentje knoflook, fijngehakt
Sap van een halve citroen
1 theelepel rauwe honing
Instructies:
Bereid de ingrediënten voor: Rasp de gember en de ui, hak de knoflook fijn en haal het sap uit een halve citroen.
Combineer de ingrediënten: Meng in een kleine kom de geraspte gember, geraspte ui, gehakte knoflook, citroensap en rauwe honing. Roer totdat de ingrediënten goed zijn gecombineerd.
Neem het dagelijks: Consumeer één theelepel van dit elixer eenmaal per dag, bij voorkeur 's ochtends op een lege maag.

"Ondersteuning van het immuunsysteem: De combinatie van gember, ui, knoflook, citroen en honing zit boordevol immuunversterkende stoffen die uw lichaam kunnen helpen ziekten en infecties af te weren.
Spijsverteringsgezondheid: Dit elixer kan helpen bij de spijsvertering, een opgeblazen gevoel verminderen en de spijsvertering verlichten.
Ontgifting: Er wordt aangenomen dat de ingrediënten in dit elixer de natuurlijke ontgiftingsprocessen van het lichaam ondersteunen.
Ontstekingsremmende eigenschappen: Gember en knoflook staan ​​bekend om hun ontstekingsremmende effecten, die gunstig kunnen zijn bij ontstekingsaandoeningen.
Hartgezondheid: Uien en knoflook zijn gekoppeld aan een betere cardiovasculaire gezondheid door de bloeddruk te helpen verlagen en het risico op hartziekten te verminderen.
Verlichting van keelpijn: De verzachtende eigenschappen van honing en citroen maken dit elixer tot een natuurlijk middel tegen keelpijn en hoest.
orzas.com"
---
Gisteren gaf ik de reactie van Cees op de reflectie van journalisten en ik laat die journalist die hem liet reageren nu aan het woord. Ik doe het dus in omgekeerde volgorde.
nrc journalist Wouter van Noort:
"Dit is zo belangrijk: de samenleving (en de journalistiek in het bijzonder) moet echt beter reflecteren op wat er tijdens de pandemie is gebeurd. Waarom vernauwde de blik zich zo op het medische aspect? Waarom werd het polariseren en grootschalig uitsluiten van niet-gevaccineerde mensen zo genormaliseerd? Waarom hebben zoveel mensen die kritisch waren op (onderdelen van) maatregelen het gevoel dat ze niet gehoord en buitengesloten zijn?

Laat deze tv-serie van @TijsvandenBrink niet het slotstuk van deze zelfreflectie zijn. Zeker nu er nog altijd geen parlementaire enquête wordt uitgevoerd naar de pandemie, hebben media een bijzondere verantwoordelijkheid hierin. Het is echt opvallend hoe veel mensen mij nog steeds laten weten dat ze toen het vertrouwen zijn kwijtgeraakt in veel media.

Laat ik zelf ook maar beginnen dan:

1. In het begin van de pandemie heb ik mij te veel laten leiden door de angst omdat ik zag dat er een grote onderschatting was van de exponentiële groei van het virus.

2. Toen ik vond dat wij te weinig aandacht hadden voor tegengeluiden heb ik dat te weinig prominent intern en extern laten weten, ik trok mij eerder terug dan dat ik naar voren stapte. Ik heb het her en der geprobeerd in artikelen, posts, podcasts en op tv maar dat was duidelijk te weinig. Dat reken ik mezelf aan.

3. Achteraf gezien had ik veel kritischer moeten zijn op het wegzetten van bevolkingsgroepen, bijvoorbeeld door gebruik van het woord ‘wappie’ in onze pagina’s. Het kwistige gebruik ervan door bepaalde columnisten had sterker weerwoord verdiend op de redactie vind ik. Die rol heb ik laten liggen.

En dit is nog maar wat er nu bij me opkomt. Ik hoop dat dit een begin is van een veel breder, eerlijker, opener gesprek over de pandemie en de rol van de journalistiek. Die verdient diepere evaluatie dan tot nu toe is gebeurd.

Ik ben ook benieuwd naar wat jij bij ons hebt gezien in de pandemie waar jij vraagtekens bij hebt. Kom maar door in de comments. Laten we niet te bang zijn om dit gesprek gewoon te voeren. Het is de hoogte tijd."

Het is laat en er moeten veel meer stappen worden gezet, maar ik ben hier wel heel blij mee want het was toch juist het inzicht en de openheid waar we zo lang op zaten te wachten. 
---

Gisteren hadden we een soort pittige chili, zo lekker. Er zijn van die gerechten die elk seizoen lekker zijn, maar heet en heet in de winter doet erg goed.
Veel groente; prei, rode paprika, paksoy, veel knoflook, tofu, bruine bonen, ananas, sambal, chilisaus, bosuitjes.