dinsdag 5 december 2023

Sinterklaas

Goedemorgen op deze bijzondere dag. Bijzonder omdat er een dikke laag sneeuw ligt en bijzonder omdat het Sinterklaas is vandaag. Sinterklaas wordt al meer dan 700 jaar gevierd!
Wij liepen iets na zevenen in het donker in de sneeuw die gevallen was, en die op dat moment viel. Wat is het mooi, stil en vredig. 

Het spoor is van de auto waar we net naar gezwaaid hebben. Ziet u mij?


Ik wens u een fijne, hoe dan ook feestelijke dag. Wij vieren het niet meer met cadeautjes en gedichten maar wel met een chcocoladeletter, die hoort erbij, met bezigheden die we fijn vinden, zoals vanmiddag even lezen met een kopje koffie, de laatste speltpepernoten, kaarsjes en het nephaardje aan. Vanavond een borreltje, gloeiend hete zuurkoolstamppot, (die ik dadelijk maak, zodat ik hem alleen even in de airfryer hoef te zetten vanavond. De meest sobere zuurkool, met alleen krenten erdoor vanwege het zoets verder vandaag. Voor 2x en nog een keer als lunch op de boterham) een aflevering van The Crown, met  een stukje warme bankert, dikke speculaas en cichorino of warme chocolademelk. En later nog iets hartigs. We maken er een heel fijne dag van.

                                          De oorspronkelijke, de heilige Nicolaas

MrsBrown

De figuur van Sinterklaas is gebaseerd op de Griekse bisschop Nicolaas van Myra, die aan het eind van de derde en het begin van de vierde eeuw na Christus in Lycië in Klein-Azië leefde en bekendstond om zijn goede daden. Hij was al tijdens zijn leven een bekendheid en erg geliefd.Hij werd in 550 door de Grieks-Katholieke kerk heilig verklaard.
Als baby bleek Nicolaas al een bijzonder iemand. Zo ging het verhaal dat hij rechtop in zijn badje ging staan en met gevouwen handen God dankte voor zijn geboorte. 
Hij is de beschermheilige van schippers, scheepsbouwers, vissers, gevangenen, onschuldig veroordeelden (juist nu toepasselijk!), advocaten, deurwaarders, bankiers, dokwerkers.
 


                               MarjonHorn                                                                   Zie de maan schijnt door de bomen

                                                             MrsBrown


   BelforDgz

En we hadden een fijne dag, met een goed bericht dat onze buurman maandag eindelijk naar het ziekenhuis kan voor verder onderzoek en hopelijk een behandeling.
Een man in een straatje in de buurt, die al meer dan drie weken in het ziekenhuis ligt en morgen een nieuwe hartklap zou krijgen heeft opeens corona en is naar huis gestuurd. Hij was vlak voordat hij het 's nachts erg benauwd kreeg en met de ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht geboosterd. Zo naar voor hem dit.

Wat zit The Crown toch goed in elkaar. Het gaat nu over de paperazzi en ik bedacht me tijdens het kijken, dit kon zo niet doorgaan. Hoe mensen zo obsessief kunnen zijn en geen idee hebben wat ze aanrichten. Er is zoveel aandacht voor details in die serie. Een genot om naar te kijken. Wij smulden van de warme chocolademelk met schuim, dus geen vel, de warme banket en speculaas.