maandag 11 december 2023

Supergrog!

En vanmorgen werden we nog natter ... Het begon zachtjes maar het ging steeds harder regenen. Nu lekker ontbeten en met een kopje koffie aan u schrijven. Het regent nog steeds en het is nog een beetje donker. Ik hou er zo van.

Ik hoorde net weer hoe belangrijk magnesium, zink en vitamine K zijn in combinatie met vitamine D. 
Magnesium zit in groene groente, volkoren granen, noten, cacao (donkere chocolade!), gedroogd fruit, vooral in vijgen en abrikozen.
Vitamine K2 zit vooral in natto (gefermenteerde sojabonen) en in mindere mate in eigeel, boter, yoghurt, kippenlevers en vlees.
Zink zit vooral in schelpdieren, vlees, peulvruchten, noten en zaden
Er wordt een beetje paniekerig gedaan over dat mensen vitamine K2 (belangrijk voor bloedstolling) tekort komen, dus aan de supplementen. Die hele vitamine industrie is ook op geld belust, al is het meestal heel veel minder schadelijk dan chemische middelen. Bepaalde vitamines moet je niet te veel nemen vooral de in vet oplosbare niet. Vroeger ging het nooit over vitamine K.
Dat gebleken is dat mensen die met covid in het ziekenhuis lagen vaak een vitamine D tekort hadden zegt veel en de oorzaak daarvan moet opgelost worden. Vooral zon en vette vis zorgen voor de juiste hoeveelheid. En paddenstoelen die minimaal een half uur in de zon hebben gelegen!! Voor mensen die alleen plantaardig eten is dit een goede manier om het binnen te krijgen!
Zo gevarieerd mogelijk eten is het allerbeste wat we kunnen doen! Dan zijn er geen supplementen nodig en vooral geen supplementen met maar één vitamine. Een multivitamine vind ik iets anders, omdat ook daar de vitamines en mineralen elkaar versterken.
Maar vooral veel groente, fruit, noten, zaden, granen, peulvruchten, gefermenteerde producten ...enz. dan komt het helemaal goed.

"Een geweldig immuniteits- en vitaminedrankrecept voor de winter."
Een zeer gezonde drank. Wel wat lef gebruiken!
Ideaal om in de diepvries te hebben. Ik krijg er zo'n zin in.
https://x.com/cooltechtipz/status/1733297681077072272?s=20
Ik zie in het filmpje:
Citroen
Sinaasappel
Limoen
Veel gember
Munt
Honing


Het was in 1973 dat ik me door het onderwijs wat ik toen kreeg voor het eerst bezighield met wat waar in zat. Ik vond het interessant. Ik ga zo eens kijken of ik dat eerste boekje nog kan vinden. Het was even zoeken, maar Henk gevraagd en zijn administratie is geweldig, dus voilà.
U ziet, een doorleefd boekje. Het is uit 1959 zie ik.


Er zit een knipseltje in het boekje en daarin gaat het over de preventie van hart en vaatziekten, waar toen de meeste mensen aan stierven staat er. Dit knipseltje is van later, maar geen idee van wanneer. "Belangrijk is matige beweging zoals tuinieren, wandelen, fietsen en rustig ... daar houdt het op. Dan gaat het verder, dat mensen het best zijn geholpen met aspirine (weet ik en ik ken de goede werking!!) en dat de polypil  (weet niet of het dan over aspirine gaat of juist over een pil voor het hart waar mensen bijwerkingen van kunnen krijgen)  vervangen kan worden door voeding die bestaat uit vis, pure chocolade, fruit, groente, amandelen, knoflook en wijn. In theorie vermindert zo'n maaltijd de kans op hart en vaatziekten met 75%! "(Franco Duran van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam)
Ik denk dat dit klopt als een bus, alleen alle soorten noten denk ik. Als iets goed is, is het goed.