donderdag 21 december 2023

Goedkoop kerstmenu

De tafel mooi dekken en de borden mooi opmaken. Of als u alleen bent een blad met alles wat u heerlijk vindt erop zetten en genieten van een mooie film.

Dit zijn eenvoudige kerstmenu's, met allerlei variaties voor ongeveer €15, dus €7,50 per avond, voor twee personen!  
Of u kijkt eerst welke groentes er in de reclame zijn. Uien en wortels zijn altijd goedkoop.
U kiest een soort groente of mengt er een paar en roostert ze met een scheutje olie, zout en peper. 40 minuten in de oven op 200 graden. Dit kan al een goede basis zijn. U kunt ook aardappelen meebakken in de oven.
Dan hoeft er alleen nog iets plantaardigs of biologisch vlezigs of vissigs bij, een glaasje wijn en een lekker toetje.

Eventueel vooraf

  • Bouillon met kruiden  
  • Gebonden soepje van een blikje tomatenpuree
  • Mosterdsoep 
  • Champignonsoep of
  • Wortelsoep
  • En/of een 1/2 gevuld eitje met geroosterd brood in een stervorm, op een blaadje sla, 


Groente zoals boven uit de oven, of:

  • Aardappelpuree, rode kool (met appeltjes), zelfgemaakt of diepvries, spruitjes en/of schijfjes wortel*, met een haverschnitzel* / glaasje rode wijn
  • *Banaan of vanille-ijs met chocoladesaus of warme peertjes

*De schijfjes wortel bakt u ongeveer 35 minuten op 200 graden. In de airfryer 190 graden. Als u zin heeft draait u ze halverwege om. Laat ze een beetje bruin en knapperig worden. Als u tijm of rozemarijn heeft kunt u dat meebakken, of na het bakken peterselie erover.

*Een haverschnitzel maakt u door havermout, of kort gemalen havervlokken te weken, in evenveel water. Bijvoorbeeld 60 gram havermout en 60 ml water. U kruidt het flink, ik gebruik een volle theelepel mosterd, knoflook- en uipoeder en kipkruiden, maar alles is goed, als er maar veel smaak aan zit. Een fijngesneden rauw of gebakken uitje erdoor mengen en het deeg minimaal een half uur laten staan. Schnitzels van vormen en al dan niet door paneermeel of broodkruimels wentelen. In de koekenpan in hete olie krokant bakken. Wij vinden ze heerlijk en hadden ze laatst op deze manier. Ik had er een ongepaneerd en een gepaneerd. We vonden ze allebei even lekker. Als u veel groente heeft is een voldoende en zeker met een toetje en misschien nog een soepje vooraf. Als u er wel twee maakt kunt een ongebakken laten en de volgende dag bakken voor op een broodje met sla, augurk en zelfgemaakte ketchup (zie foto) of een ander sausje. De wortelsla had ik pittig en een beetje zoet gemaakt.  


 

Of:
  • Vissticks in stukjes gesneden bakken en geven met een mosterdsausje (en eventueel knoflooksaus en gembersaus), ijsbergsla met stukjes appel of, een uitzondering voor deze tijd van het jaar, tomatensla van kleine tomaatjes met bieslook / glaasje witte wijn
  • *Vanillepudding met chocoladesaus en/of slagroom

Of
  • Champignonquiche / ijsbergsla met appel en bieslook en een glaasje witte wijn
  • *Gebakken banaan met slagroom en/of vanille-ijs

Of
  • Bietensalade van bietjes, uitje, appel, bieslook, ei, als u heeft een augurkje. Mooi opmaken. Met stokbrood en een glaasje wijn, elke kleur is hier lekker bij
  • *Custard-banaan pudding met geraspte chocolade of slagroom


Variaties:
  • Haverschnitzel met champignonragout / ijsbergsla met appel en bieslook
  • Haverschnitzel met tomatenketchup (zie bij recepten) en aardappelsalade met bieslook op een bedje van ijsbergsla
  • Gebakken aardappels (de aardappelen eerst een kwartiertje koken, uit laten dampen en dan in stukken snijden en bakken, eventueel met bijvoorbeeld gebroken rozemarijnnaaldjes, met een haverschnitzel en appelmoes
  • Gebakken aardappelen of aardappelpuree, als u dat gisteren of morgen niet hebt, met vissticks en wortelsla
  • Frieten met een broodje met geraspte wortel en vissticks en een lekker sausje
  • Bietenstamppot in een cirkel op het bord gedrapeerd en een haverschnitzel, of een ring van plakjes hard ei erop of in het midden van de ring.en bieslook erom heen
  • Champignonomelet met gebakken aardappels of puree en ijsbergsla met fijngesneden ui
Desserts
  •  Als er geen appelmoes bij de maaltijd is banaan of vanille-ijs met gebakken appel en   kaneel
  •  Appelmoes met custardvla in laagjes en/of slagroom
  •  Geklopte slagroom met geraspte chocolade erdoor, zo, of twee uurtjes in de diepvries,   dan heeft u stracciatella. Als ik zoiets maak doe ik er een beetje rode jam onder. 


Pond biologische aardappelen €1,20
680 gram, grote pot rode kool met appeltjes €0,69
300 gram miniwortelen €1
450 gram diepvries spruitjes €1,13, vers 500 gram €1,25
Pond biologische rode bieten €0,80 of een potje, met ui €0,99
Biologische ui €0,15
100 gram biologische havermout €0,35   
2 bio bananen €0,80
10 vissticks €1,90
IJsbergsla €0,89
Pot champignons €0,94, bakje champignons €1,40
Blikje tomatenpuree €0,30
5 plakjes bladerdeeg €0,50
2 stokbroodjes €0,75
2 witte broodjes €0,50
2 biologische eitjes €0,66
Pond goudrenetten €0,90
Houdbare, ongeklopte slagroom €0,99
2 bekers vanille-ijs €0,71
1/2 liter melk €0,47 (plantaardig: melk van de havermout maken)
Custard €0,98
100 gram donkere chocolade €0,59
Klein flesje wijn, rood, rosé, of wit €2,09  Alcoholvrij Chardonnay of Merlot €1,69