dinsdag 6 februari 2024

Bloemkool vleugeltjes

U heeft misschien wel eens van buffalowings gehoord, krokante, specerijrijk gemarineerde kippenvleugels. Dit is ook specerijrijk maar van bloemkool gemaakt. We hadden het bij de maaltijd, maar je kan het ook als hartige hapje serveren en dan nog met een dipsausje.
Ik zag ooit iets dergelijks bij een leuke website 
https://leukegeit.nl/onderwerp/eten/ van iemand die zeer bewust boodschappen doet en kookt. Bij zijn recept moet je de bloemkoolwings draaien en vooral ze worden eerst voorgebakken met een meelpapje en daarna moeten ze door een oliemengsel. Ik doe het gewoon tegelijk en ze worden dan perfect. Je moet ze wel meteen opeten, maar als je dat doet zijn ze knapperig. Ik meet bij dit soort gerechten niets af ik doe maar wat (en hier ga ik binnenkort iets over schrijven).

Nu moet ik heel goed nadenken. Ik mengde ongeveer 2 eetlepels arrowroot( kan maizena of bloem zijn, of een ander meel) denk ik met ongeveer een theelepel knoflook poeder, een theelepel paprikapoeder, beetje gerookte paprikapoeder, een theelepel kipkruiden en peper en zout. Ik heb veel specerijen en ik koop de meeste in grote verpakking en je doet er dan eindeloos mee. Ik ga dit ook een keer met kerrie maken. Alleen kerrie, zout en beetje peper.
Terug naar hoe ik het nu maakte. Nadat ik alles goed had gemengd deed ik een scheutje olie, een scheutje sojamelk, omdat het pak open was en nodig op moet, maar een andere melk of water kan ook, en een scheutje (schreef eerst scheetje:-) sriracha. Sambal of iets met chili kan natuurlijk ook. Zorgen dat alle bloemkoolroosjes goed bedekt zijn met het mengsel en op een bakplaat leggen met bakpapier, dan is er geen lastig schoonmaakklusje. Ik heb het ruim drie kwartier gebakken op 180 graden en het laatste kwartier op 200 graden. Als het grote 'wings' zijn dan een uur bakken.Ik had nog een beetje verdunde plantaardige mayonaise over de sla gedaan, maar zonder vond ik mooier voor de foto. Ik schreef hierboven al dat ik nog sojamelk had die nodig op moest en geen lekkerder mayonaise, naast de Vlaamse, als deze vind ik. 
Beetje rare foto, maar u ziet dat het romig en luchtig is. En in een minuut gemaakt.
Het staat bij 'recepten'.