zaterdag 3 februari 2024

Binnenkort boekenweek

garten-gg

Volgende maand is de boekenweek. Het thema is dit jaar 'Bij os in de familie'.
Bekende schrijvers zeggen wat hun lievelings familieboek is en lezers doen dat ook. Als u op de tekst of het boek klikt krijgt u informatie over het boek. Leuk gedaan.
Heel veel van die boeken zou ik willen lezen.
https://www.boekenweek.nl/?vgo_ee=f0FeVQ5TraWO7jYc3lxYnJY70mDGHnkL1jRj7hPdIrX11Q%3D%3D%3AZqYOpqMk75KcZWdN4EefWSM%2BV5sQhwc8

Hier heb ik op geklikt. 

En dit zijn gewoon een paar voorbeelden van boeken over familieleven die me de moeite waard lijken. De eeuwige jachtvelden speelt in Oost-Groningen, dus dat ga ik zeker eens lezen. Nanne Tepper had succes met zijn boeken, kreeg zelfs de Anton Wachterprijs, maar hij kon het leven niet aan. Volgens mij heeft Onno Blom hem in Nieuwsweekend eens herdacht. Ik ga kijken of ik dat terug kan vinden.
Hieraan denkend, Joost Zwagerman blijf ik missen, hoe hij over kunst sprak ... en dat prachtige boek over kunst 'De stilte van het licht' en de tentoonstelling die we van hem zagen. Iemand die iets kostbaars toevoegde aan de wereld, maar met innerlijke vrede heeft dat uiteindelijk niet te maken.

En van hieruit kom ik bij DWDD, een van de leukste programma's ooit, 15 jaar lang. Hier kreeg bijvoorbeeld Joost Zwagerman om te vertellen over kunst en het bereikte veel mensen.
Er is een beerput open gegaan en sowieso bij de publieke omroep. Driekwart(!!) van de ondervraagden voelde zich op z'n zachtst gezegd onheus bejegend en dat er behalve pesten, intimidatie en racisme zelfs een paar keer fysiek geweld is gebruikt, je gelooft het niet. De leiding heeft niets gedaan met de problemen die medewerkers door het overheersende gedrag kregen. Het verschenen rapport van de commissie van Rijn heet dan ook: 'Niets gehoord, niets gezien, niets gedaan.'
Hoe zou het bij de commerciële omroepen zijn? 
---
Wie ook maar een seconde dacht dat 'The Painkiller' waar ik het zo vaak over heb gehad een beetje overdreven was...

"Publicis Health heeft met alle Amerikaanse staten een schikking van 350 miljoen dollar (322 miljoen euro) getroffen. Het reclamebedrijf zou jarenlang zeer verslavende zware pijnstillers hebben gepromoot en daarmee een rol hebben gespeeld in de opiatencrisis in de VS".

"Zo werkte Publicis van 2010 tot 2019 samen met de Amerikaanse farmaceut Purdue. Dat bedrijf produceert de pijnstiller OxyContin met oxycodon. Deze werkzame stof vertoont gelijkenissen met heroïne. En hier gaat The Painkiller over".
https://www.nu.nl/economie/6299964/reclamebureau-schikt-voor-350-miljoen-in-vs-vanwege-promotie-van-pijnstillers.html

Het is opvallend dat in steeds meer series de negatieve gevolgen van voorgeschreven pillen een rol spelen. In dit land wordt wat dit soort onderwerpen betreft nog steeds nergens openlijk over gepraat dus hierover gaat het ook niet, maar over een paar jaar zal het ook hier wel zichtbaarder zijn neem ik aan.

Binnenkort over hoe het gaat met onze lieve mevrouw. Voor nu wens ik u een mooi weekend.