dinsdag 13 februari 2024

Haverpizza en eenzijdig

Eerst pizza. Ik had het deeg gemaakt van havermoutmeel*. Met een glaasje witte wijn. Het was mijn vermaandag. 

Ik maalde 250 gram havermout en mengde het met 1 lepel eivervanger (kan ook met gemalen lijnzaad, chiazaad, psyllium of een eitje), 3 eetlepels olijfolie en een scheut water.  
---
Het schijnt dat in Duitsland duizenden journalisten om zijn gekocht om hetzelfde verhaal te vertellen. Nou ja, omgekocht, ze krijgen er goed voor betaald, of is dat hetzelfde? In 2014 is hier al een boek over geschreven door Udo Ulfkotte 'Gekaufte Journalisten'. Hij bracht naar buiten hoe hij voor geld heeft moeten liegen. Hij was hoofdredacteur van de Frankfurter Algemeine (FAZ). 

Denk niet dat hier hier anders is. De opdracht was in ieder geval hetzelfde. 
De uitdrukking 
"wiens brood men eet diens woord men spreekt" vind ik treffend.  Uiteraard geldt het voor veel meer dan voor de journalistiek, maar het is wel door de journalistiek dat mensen een bepaald beeld krijgen. En ook al is dat beeld eenzijdig of klopt het niet met de werkelijkheid, als mensen niet zelf op onderzoek uit gaan, niet nadenken, maar klakkeloos alles overnemen, kan er letterlijk een levensgevaarlijke situatie ontstaan. Nu ik me hier even in verdiept heb zie ik dat er bijvoorbeeld in Zweden (het thema is 'Stop met liegen') en Noorwegen demonstraties zijn tegen de gevestigde media. Hoor je natuurlijk niets over.