maandag 25 maart 2024

Begin van de dag en 55 jaar geleden

Tegen achten vanmorgen voelden we, na een koude nacht, de zon op onze rug tijdens het wandelen. Het was zo mooi, de zon op de nog natte bomen. Een jonge vrouw uit Oekraïne doet elke morgen rek en strekoefeningen op het pad waar we lopen. Ik vroeg me af wat er in haar omging, wat haar verleden is en wat haar toekomst. Het begin van de dag is in ieder geval energiek en vandaag in de zon.
We waren thuis en het werd weer donker en begon te regenen.
---
Later:
En nu is het prachtig weer, de zon was warm tijdens ons tweede wandelingetje.

Speenkruid met her en der uitkomende tulpjes.

---

55 jaar geleden moest ik een stuk fietsen om bij het Lavendelplein in Eindhoven te komen. Ik fietste met een mooi paasmandje. Er lagen takjes en voorjaarsbloemen in en zelf beschilderde paaseieren. Verder chocolade eitjes en haasjes.. Ik was een klein meisje, op weg naar Lenny Kuhr. We hadden sinds kort televisie (mijn vader werkte nota bene bij Philips) en ik had het songfestival gezien. Ik was helemaal weg van Lenny Kuhr. en het lied waar ze mee had gewonnen. Ik had precies dezelfde speld in mijn haar als zij en ik zong de hele dag, met een citroenstamper, de Troubadour. Volgens mijn moeder vol overgave.
Eindelijk was ik aangekomen bij haar huis en natuurlijk was ze er niet. Hoe naïef om te denlen dat dit wel het geval zou zijn geweest, maar de drang was te groot.
Weer teruggefietst en uit teleurstelling veel eitjes uit het mooie paasmandje opgegeten. Een beetje verdrietig en vooral misselijk kwam ik thuis. 
Ik heb later wel een reactie op mijn rapportcijfers gekregen, die ik haar had gestuurd, ik kreeg een heel lief kaartje.

Zij en de Troubadour waren kostbaar voor mij en als iemand het nazong, of er een grapje overmaakte werd ik heel boos van binnen. Het was iets van mij en daar moest iedereen afblijven. Ik ben haar toen een tijd uit het oog verloren, wist dat ze inmiddels getrouwd was met een Israëlische chirurg, die haar geopereerd had. Jaren erna is ze een tijd haar stem kwijt geweest. Na die tijd had haar stem een ongelofelijke diepte gekregen. Ze zingt over vrede, over liefde. Prachtige liederen en ze wordt voor terrorist uitgemaakt, zij!!!
Wie had dit 55 jaar geleden kunnen bedenken ...

3 jaar geleden. Dit dus.
https://www.youtube.com/watch?v=r6tLxbsBoTA
16 jaar geleden: 'Als je niet luistert naar je ziel'. 
https://www.youtube.com/watch?v=HoxaqiFtVGM