zondag 10 maart 2024

Hoe verschillend ook

Hoe verschillend je ook bent, er kan altijd liefde zijn.
https://x.com/Yoda4ever/status/1766170727877914798?s=20
---
Ik ken Suzanne, een zeer bevlogen, creatieve en authentieke vrouw. Ze woont op een schip in Amsterdam. Ik vind het altijd interessant om profielen te bekijken. Dit staat bij die van haar:
"
suzanne hansen dezeruimte* is van mij ~ partnerships Computational Social Science UvA ~ Roeterseiland impact ~ campus development ~ zwerver - kapitein~ startup coach
(*dezeruimte is de naam van haar twitteraccount)

Dit schrijft ze:


Ik zag dat iemand kleding van haar grootouders herkende. Door de persoonlijke voorwerpen komt het allemaal heel dichtbij. Laten we maar hopen dat er geen (niet nog meer) nare dingen gebeuren. De geschiedenis is vreselijk genoeg.

"Samen tonen de ongeveer 2500 voorwerpen, herontdekte foto’s en films, geluidsopnamen, documenten en installaties in dit museum de geschiedenis van de Holocaust in Nederland en in de concentratie- en vernietigingskampen in bezet Europa".

Veel artikelen zijn alleen te lezen met een account, maar sommige kranten hebben een gratis account zodat je bepaalde stukken kan lezen.
https://www.ad.nl/enschede/vier-keer-twente-en-achterhoek-in-het-nationaal-holocaust-museum-kleine-dingen-vertellen-grote-verhalen~ab5999df/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F&cb=2f7f277953d0677bbf6f90593634714c&auth_rd=1

Later.
Ik zag een deel van de opening van het museum, met eerst een bijeenkomst in de Portugese synagoge. Indrukwekkend. Leonie Janssen zong Erbarme Dich uit de Matthäus Passion in het Hebreeuws. Later ging het over in het Duits, de originele versie. Ik weet niet wie de zangeres was. En toen zongen ze samen, zo mooi.
De beelden die voorbij kwamen ... ik kon het bijna niet aanzien.
Alles kwam voorbij, ook "Jodensterren uitverkocht."

Er is geen excuus voor onwetendheid hoor ik Willem Alexander zeggen.
Dat geldt voor alles!

Er waren, zoals verwacht demonstranten. Mensen die het een niet van het ander onderscheiden, al ben ik het roerend eens met een staakt het vuren. Dit zou toch een 'heilig moment' moeten zijn, alleen dat. In de synagoge voelde dat ook zo, al zullen er heus geluiden van buiten binnen zijn gekomen. Ik raad u de uitzending van harte aan.
https://app.nlziet.nl/vod/GOOL8kFb206lMTVWrgXDmg