dinsdag 5 maart 2024

Schoonheid

Arthur Japin plaatste post van de dichter Ingmar Heytze, maar de tekst is van Jeroen van Merwijk, aan de Oude Gracht: Gisteren onthuld. Hartgrondig mee eens.
Ik zag dit filmpje en eerst dacht ik dit is mechanisch en daarna dacht ik, wat veilig en rustig.
Hierna las ik de tekst onder het filmpje. Een bijzonder land, Japan. Ook met uitersten, maar de basis is een constante bewustwording, wars van elke oppervlakkigheid. Met weinig veel zeggen. Het zit in Haiku's, in tekenkunst, in het kweken van boompjes.In stilte.

https://x.com/historyinmemes/status/1764802021872259295?s=20

'Laugh Lens'. Uit het engels vertaald: "De rustige sfeer in treinen en bussen in Japan is een weerspiegeling van het traditionele Japanse begrip 'ma', dat het belang van stilte en de ruimtes tussen geluiden of acties benadrukt. Dit concept is diep geworteld in verschillende aspecten van de Japanse samenleving, waaronder kunst, theeceremonies en zelfs vechtsporten.

Door zich te onthouden van luide gesprekken, telefoontjes of storend gedrag, tonen passagiers aan dat ze zich bewust zijn van de behoeften van anderen en dat ze zich inzetten voor het handhaven van een harmonieuze omgeving. Deze onuitgesproken afspraak om geen luide gesprekken te voeren of te bellen creƫert een kalme en ononderbroken omgeving voor passagiers, waardoor ze in alle rust kunnen reizen en kunnen genieten van momenten van stille reflectie tijdens hun reis"

Fuji

---

Vandaag verhuist onze mevrouw. Zij aangedaan, ik aangedaan. Binnenkort meer hierover.