zondag 24 maart 2024

Kunst in Volendam en spijt

Goedemorgen lieve allemaal. Hoe heeft u geslapen? 

Ik liet u een foto zien van de boeken die we bij ons hadden. Twee waren er van de boekenweek en kochten we tijdens ons uitje. Ik viel meteen op 'De ontdekking van Holland' van Jan brokken over hotel Spaander in Volendam, waar talloze kunstenaars verbleven. Ik wist dat er schilders waren geweest, maar niet dat het in deze mate was. Henk stuurde me dit net.
https://historiek.net/kunstenaarshotel-spaander-volendam/163174/
Ik ben heel benieuwd naar het boek. En ik kreeg het boekenweekgeschenk 'Gezinsverpakking' van de familie Chabot. Hun hond die op de voorkant staat is naar Martin Bril genoemd.
Grappig, ik heb twee boeken van de boeken top 10 van dit moment. In bed lees ik 'Camino' (het gaat veel te langzaam, mijn lezen, ik zou veel en veel meer willen lezen, maar alleen omdat ik aan heel veel niet toe zal komen. De sfeer is altijd om me heen en dat vind ik eigenlijk het belangrijkst) een spannend boek, over een vrouw die een deel van de Camino loopt om erachter te komen waarom haar man daar zelfmoord pleegde. Ik lees eigenlijk nooit spannende boeken, maar nu dus wel en het is goed geschreven. Spannende films, series vooral zien we juist heel vaak. Heerlijk, om daar even helemaal in te verdwijnen.
De Camino had ik niet bij me tijdens het uitstapje, waar ik nog op terugkom. Wel 'Allesverpletterende' van Nicolien Mizee. Het is een bundeling van faxen die ze schreef aan scenario- en toneelschrijver, theatermaker en docent Ger Beukenkamp. Een genot om te lezen. 'Moord op de moestuin' (ach, dat was ook een beetje spannend, maar anders spannend) van haar is ook een aanrader. Die vrouw schrijft zo goed en ik herken ook van alles in haar faxen.
---
Ik maak bijna altijd, 2x in de week, wraps van havermout- en boekweitmeel. en water, verder niets. Heel soms maak ik een variatie en zo probeerde ik het eergisteren met warm in plaats van koud water. Dat werd heel raar. Logisch want het was pap, wat ik natuurlijk had kunnen bedenken. Het kostte heel wat moeite om het bakbaar te maken. Tenminste, bakbaar voor wraps. Uiteindelijk is het gelukt en vonden we het eigenlijk heel erg lekker, je moest er meer op kauwen. Maar de tijd die het gekost heeft is belachelijk en zo ook de stroom die het gekost heeft. Misschien wel twee uur?
De een met een gebakken eitje, versgemalen peper en zout en de ander met pindakaas, sambal en wortel. Deze combinatie maak ik bijna elke week en in de zomer in plaats van wortel ook af en toe met komkommer.U weet het, ik denk vaak over de gevolgen van alle pillen, prikken en zo meer. En ik zou willen dat iedereen dat deed. Net las ik dit:"Vaxtremisme is een gevaar voor de volksgezondheid". Ik ben er door en door van overtuigd dat het zo is.
Ik geloof dat ik wel eens de vaccingroei van Amerika heb laten zien. Hoeveel spuiten erbij zijn gekomen, in de afgelopen jaren. Is er iemand op de wereld die denkt dat dit allemaal ongestraft kan, dat je zo met je lichaam en de wereld om kan gaan? Blijkbaar wel, hele volksstammen zelfs. Dit is een (heel belangrijk) voorbeeld van de tijd waarin we leven. Net zo gevaarlijk vind ik AI, doodeng. Alles kan gemanipuleerd worden en wat is wat.?? Je ziet het bij de fakebeelden van bn'ers, je ziet het in Rusland w
aar een fakefilmpje van de zogenaamde daders van de aanslag de ronde doet. Al is die aanslag al opgeëist, mensen geloven het en dat is precies de bedoeling. Het kwaad kan door één enkel beeld in een seconde geschied zijn en het heeft niets met de werkelijkheid te maken. Henk zegt; je kan zoiets niet tegenhouden, maar het had er nooit moeten komen. Iets wat in eerste instantie interessant lijkt kan vol gevaren zitten. Zo ging het ook met de kernbom van Robert Oppenheimer en later: Afschuw en schuldgevoel. Te laat.

kalhh

 Het sneeuwde hier een paar uur geleden even. Ik wens u een rustige, aangename zondag.