donderdag 14 maart 2024

Verandering temperatuur

Wat jij de vrijheid ondermijnen!? Hier, bam! :-)
https://pin.it/2Pvzzowdi
---
Dit las ik bij nu.nl en het is duidelijk te zien. Het begon de afgelopen jaren steeds eerder.

 "2024 gaat mogelijk de geschiedenisboeken in als het jaar met het vroegste voorjaar ooit. Verschillende bomen en planten bloeien dit jaar vijf weken eerder dan halverwege de vorige eeuw gebruikelijk was. "Een spectaculaire start van het jaar.""
De laatste regel is:"De hoge wintertemperatuur zou weleens een veel groter effect kunnen hebben op de achteruitgang van insecten dan we dachten."
Ja, dat zal zeker, en is slecht voor de bestuiving. Net zo schadelijk en ook (heel!!!) onaangenaam vind ik de insecten die gedijen in warmte en hier dus steeds meer naartoe komen. https://www.nu.nl/klimaat/6304900/lente-is-dit-jaar-vroeger-dan-ooit-een-risico-voor-bomen-en-insecten.html

Het is overal geel van de forsythia, die ook bij Pasen hoort!!! Ik hing er vroeger eitjes in en dan kwamen de takken in de vaas uit.

We waren bij onze mevrouw en na een week is ze al helemaal ingeburgerd. De sfeer daar is heel goed, warm, ontspannen. Enige minpuntje was de harde 'smartlappenmuziek'.
De volgende keer zetten we hem zachter, als dat kan. Denken ze dat iedereen dat wil horen? Als je helemaal 'weg' bent maakt het misschien minder uit maar toch ... we weten dat niet. Wat dringt er nog door en wat niet? Naast de prikke- en pillenslikkerij is dit het enige.
Mevrouw vertelde hoe er ontbeten wordt en dat er gevraagd wordt waar je zin in hebt. Ik zei het lijkt wel een hotel en zij zei: "Ja, eigenlijk wel'. En iedereen is zo vriendelijk en wel welwillend zei ze. Het is goed om haar daar zo te zien. Is mijn huis al verkocht vroeg ze? Het is nog niet leeggeruimd. Het zal nog wel even duren maar dat en vooral hoe ze het vroeg en er vrede klonk in haar stem heeft, fijn.

Gisteravond hadden we gebakken tofu, bamigroente van Ekoplaza, die is zo lekker, shiitake, kerrie, veel knoflook, rode peper, taugeh, scheut Tamari, lepel tahin. Bovenop selderieblad, nog wat verse peper en sesamzaadjes.
Het is nauwelijks te tellen, hoeveel vitamines, mineralen en eiwitten in deze maaltijd zitten.
Nog iets over en dat hebben we morgen met rijst.