woensdag 13 maart 2024

Schrijf, schilder en levenskunst

(Ik begon hier maandagochtend aan)
Ik hoop dat u een fijn weekend heeft gehad. We hebben een digitaal abonnement op de Groene Amsterdammer. Heel lange, vaak wat diepgravender artikelen. Je komt essentiĆ«le zaken te weten over iemand of over een bepaald onderwerp. Zo zijn er elke maand 5 favoriete boeken van medewerkers. Ik las over de biografie van de dichter Martinus Nijhoff. Ik wil hem graag lezen. Een mooie zin die ik daarin tegen kwam was:" ‘“Liefde” zegt zij, “wordt nooit vergeefs vertrouwd.”’ 

Om bij de moeder te blijven die dit zei, een van mijn lievelingsgedichten van Martinus Nijhoff:

De moeder de vrouw
 
Ik ging naar Bommel om de brug te zien.
 
Ik zag de nieuwe brug. Twee overzijden
 
die elkaar vroeger schenen te vermijden,
 
worden weer buren. Een minuut of tien
 
dat ik daar lag, in 't gras, mijn thee gedronken,
 
mijn hoofd vol van het landschap wijd en zijd -
 
laat mij daar midden uit de oneindigheid
 
een stem vernemen dat mijn oren klonken.
 
 
Het was een vrouw. Het schip dat zij bevoer
 
kwam langzaam stroomaf door de brug gevaren.
 
Zij was alleen aan dek, zij stond bij 't roer,
 
 
en wat zij zong hoorde ik dat psalmen waren.
 
O, dacht ik, o, dat daar mijn moeder voer.
 
Prijs God, zong zij, Zijn hand zal u bewaren.

---
Wonderlijk, dat activisten die schilderijen besmeuren en beschadigen geen straf krijgen omdat dat te ingrijpend zou zijn volgens de rechter???? Er wordt constant met twee maten gemeten.
Een schilderij is een uiting van iets, maar het geeft ook een tijdsbeeld weer.
Nu staan hier vooral kapitale villa's, zo was het vroeger.

Breukelen aan de Vecht, Nicolaas Bastert, 
ca. 1870 - ca. 1923.


---
Het doet er niet toe, dat dit meisje beeldschoon is, maar het doet er wel toe dat ze dood is. Ze ziet er zo levenslustig uit. Wat een plannen zal ze gehad hebben. Er wordt onderzoek gedaan naar 5 artsen en medisch personeel die betrokken zijn. Camilla Canepa, een studente uit Sestri Levante overleed op 18 juni 2021 in het San Martino ziekenhuis in Genua nadat ze tijdens een open dag was ingeĆ«nt met Astrazeneca. Ik twijfel of ik een foto van haar zal plaatsten, maar Dr. Ir. Carla Peeters doet het wel en de foto staat gewoon op twitter. Het gaat niet om haar, maar om in de kracht van je leven staan. Bij covid waren de mensen die stierven ziek, hadden een aandoening of een gebrek aan bepaalde vitamines en mineralen. De mensen die door de prik sterven zijn meestal supergezond. Er zijn veel sporters bij. Vanwege die levenslust wel een foto van deze Italiaanse schone. Ze staat symbool voor alle mensen die beschadigd of overleden zijn.


De diepere kant van deze (en alle) gebeurtenis(sen) voel ik bij alles in het leven, maar als het daarbij zou blijven zou je nooit in opstand tegen onrecht kunnen komen en dat moet wel!