maandag 10 april 2023

Tweede Paasdag (veel te lezen)

Passend begin van Tweede Paasdag:
https://twitter.com/Peter10174/status/1645308917038080000?s=20

Toen ik vanmorgen om half acht wandelde, was ik alleen met de vogels.
Heel veel vogels.

Deze originele 'met de parel'-afbeelding kreeg ik net opgestuurd en en wil ik u uiteraard niet onthouden.


Eergisteren was er geen gewone zaterdagse Taalstaat, het inspirerende taalprogramma van Frits Spits, maar de Kindertaalstaat, rechtstreeks vanuit het Kinderboekenmuseum in Den Haag.
Het kinderboekenmuseum gaat over twee jaar naar Utrecht, waar Broese en Kemink, de grootste boekhandel van Nederland zat, toen ik er woonde. 
Ik hoorde Pim Lammers, een bescheiden, aardig mens, die het belangrijk vindt dat iedereen zichzelf kan zijn. Dat deze schrijver door een groep verguisd en beschadigd werd vind ik nog steeds beschamend. Je gaat toch niet op deze manier met elkaar om? En hoe tegenstrijdig dat die groep wil dat vrijheid niet beperkt wordt, terwijl ze dat zelf wel doet. Wonderlijk. Volwassenen zorgen voor de problemen, voor frustraties. Een deel van deze groep zal hier zelf ook slachtoffer van zijn. Iets wat ik zo vaak heb gezien, maar gelukkig wordt het soms ook doorbroken. 
Een aantal jaren geleden was er meer ontspanning. Het werd ook allemaal minder benoemd, het was er gewoon. 

Mensen hebben een verschillende manier van denken en een verschillende manier van leven. Zo zal het altijd zijn. Bij sommige mensen is het zichtbaar, bij andere mensen niet. Veel mensen hebben geen idee hoe andere mensen werkelijk leven, ook de mensen waarvan iedereen denkt dat ze 'braaf' zijn en in het gareel lopen. Juist bij de mensen waar de buitenkant anders is dan de binnenkant zit vaak veel dwars. Logisch want het is verstikkend om anders te leven dan dat je in wezen bent.

Wat ook meespeelt in veel situaties is, dat mensen elkaar napraten, ook al klopt er niets van wat gezegd wordt. Ophitserij. Laatst zeiden steeds meer mensen (of heb ik dit al geschreven? Dan sorry, het zal vaker gebeuren en soms bewust, soms niet) dat ze iemand nooit als arts zouden willen. De mevrouw over wie het ging was helemaal geen arts. Het is jammer dat mensen niet even wat meer onderzoek doen, maar hun oordeel klaar hebben en losgaan. Dit was ook met Pim aan de hand. Gelukkig waren er veel mensen die hem alle ruimte en waardering gaven. Ze lieten voelen dat ze achter hem stonden.
Dit is een gedicht van hem https://youtu.be/eCgb5gJhoEo

En dan nog even over de 'lentekriebels' in de scholen, dat zoveel negatieve aandacht kreeg, de afgelopen tijd. Ik ken de liefste juf van de wereld en zij behandelt al 20 jaar de lentekriebels. Ze zei dat er in al die jaren nog nooit een ouder is geweest die er commentaar op had. Maar ja, het past allemaal in hetzelfde verhaal. In de dwangbuis allemaal! En of dat nou de ene of de andere dwangbuis is maakt niet uit, benauwd is het!

Ik kwam dit belangwekkende artikel van een paar jaar geleden tegen. Gisteren zagen we opnieuw een groot stuk bespoten land. Waarom valt het me dit jaar zo op? Niet dat er gespoten wordt, dat zagen we altijd (Henk maakte vroeger regelmatig het grapje dat ze nog even water gingen geven, als we zo'n spuittractor zagen) maar dat grote stukken land glyfosaat-oranje zijn zie ik nu zoveel. Ik dacht juist dat dit gespuit minder was. Waarom wordt dit afschuwelijke gif niet onmiddellijk verboden? Waarom is het ooit toegestaan? Ik begrijp er niets van. Ik begrijp het niet vanuit menselijkheid, wel vanuit het verdienmodel.
 Het is niet alleen schadelijk voor de natuur, maar voor alles en iedereen.

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/de-normen-voor-bestrijdingsmiddelen-op-voedsel-zijn-veel-te-soepel-vinden-deze-onderzoekers~be834576/
Dat er in slootwater minder gif mag zitten dan in babyvoeding wist ik overigens niet.

Een duidelijk beeld van de eerste ontwikkelingen in de pandemie. Elk mens zou dit moeten lezen. https://janbhommel.nl/van-de-bloemetjes-en-de-bijtjes/#more-4425 Het aangehaalde bericht was weggehaald, daarom was het hier geplaatst, maar ook hier is het nu weggehaald.

De taart was heerlijk, precies het goede cacaogehalte en lekker smeuïg.

Variaties: In plaats van cacao stukjes appel en rozijnen, of bijvoorbeeld koekkruiden.
Niet dat ik dit al geprobeerd heb, maar het lijkt me lekker. Het gebruikte beslag is een goede basis om mee te experimenteren.