zondag 16 april 2023

Aandachtig, oordeelloos en krachtig

Dat was Huub Oosterhuis vertelde Trijntje. De best denkbare mens. Met een verleden waardoor hij in dit stadium was. Hij zal nu vast omgeven zijn door licht.

MoiraKaram

Zijn credo was: "Heb lief je naaste, die een mens is zoals jij." (Henk en ik spraken over hoe de plaats van een woord de inhoud kan versterken).
En ergens in een interview zei hij: "De rest is commentaar". 
Wat ben ik het hier hartgrondig mee eens. Alles wat na de liefde komt is minder belangrijk. Stel je toch voor dat dit credo het credo van de wereld zou zijn. Geen oorlog, geen machtsverschil, geen jalousie. Het is niet altijd eenvoudig om hiermee te leven. Je kan schrikken, teleurgesteld zijn, je in de steek gelaten voelen en wat al niet meer, maar in principe is dit wel wat ik altijd voel. Elk mens laten zijn zoals hij is. Als iemand dingen doet die ten koste gaan van de mensheid denk ik ook het hoort bij het proces, maar zolang ik op aarde ben zijn er ook andere gevoelens.
En omdat je dat in het klein en groot constant om je heen ziet gebeuren, word je ook steeds geconfronteerd met jezelf. Iets kleins kan net zo goed grote gevolgen hebben. Ik zou een boek kunnen schrijven over alles wat ten koste gaat van mens, dier en leefmilieu. Gezellig boek zou dat worden.
Het is allemaal niet te ontkennen, het gebeurt en bij verdieping zie je veel meer, ook zaken die je nooit voor mogelijk had gehouden. Ooit zal het tij keren.

In de tussentijd zijn er overal mensen die door liefde veel veranderen. Die een mens of een dier een nieuw leven geven. Ik schreef laatst over die documentaire waar vrouwen gered werden, met gevaar voor eigen leven. Zo zag ik mensen die paarden opvingen die verwaarloosd, mishandeld of alleen gelaten waren. Met zoveel liefde en rust gebeurde dat en het effect dat het op die paarden had is zeer ontroerend. Ik heb gezocht en het gaat om allerlei getraumatiseerde dieren. Hoe kan je die beschadigde dieren helen? Door vertrouwen te geven. Deze cursus kan daar beslist bij helpen, als het verlangen om dit te doen in je zit.
https://trust-technique.com/product/messages-of-trust-all/?gc_id=16801328067&gclid=Cj0KCQjwlumhBhClARIsABO6p-wgLLfMu22jwMNXj4U1aTNSJ2ANmrJTPDa-wqkYZ4LRUr9KdjRS1XcaAu2SEALw_wcB

Vertrouwen.
Zet mensen in plaats van de dieren en het zou precies zo werken. Ontspanning ...