woensdag 5 april 2023

Daslook, zelfredzaamheid en bokashi!

M, van de daslook die we maandag van jou kregen, maakte ik dit fluweelachtige soepje.
Een ander deel had ik rauw door pasta met tomatensaus gedaan en ik deed het rauw op een wrap en dat was toch ook lekker!

Lunch


M. woont in een paradijs, alleen maar mooiigheid als je naar buiten kijkt of in de tuin staat. Er zijn niet zo heel veel plaatsen meer in Nederland waar dat zo is. (Al dat bouwen, terwijl er zoveel leeg staat!!!) Laten we er zuinig op zijn. En dit geldt voor alles. 
Ik snap niet waar mensen willen dat het eindigt met nog meer bouwen, nog meer, nog meer. in dit kleine landje En ook dit 'nog meer' geldt voor alles. Niet nog meer dus.
Ik vind de naam van het tijdschrift Genoeg zo goed, het dekt de lading.
Hierover gesproken, ik ben jarenlang lid geweest van 'De Gulden Gulden', een zeer actieve internetgroep over consuminderen, 20 jaar geleden. Ik kwam wat geprinte berichten uit die tijd tegen tijdens het recepten opruimen. Ik zal morgen het een en ander aanhalen.

Het Rode Kruis deelt voedselbonnen uit, van €17,50. Een pleistertje op de wonde, maar geen oplossing. Wat mij betreft is een structurele oplossing o.a. mensen stimuleren in zelfredzaamheid. Dit maakt juist weer een beetje afhankelijker. Afhankelijkheid maakt mensen klein.

Ik liet u laatst de stengel zien, waarvan ik de blaadjes die er nog aan zaten weg had gehaald. Helemaal kaal was hij, maar op de foto zag u al kleine blaadjes. De blaadjes zijn groter en ik zie knoppen!!! 
Het begint al te warm te worden op de vensterbank. Ik zou ooit graag van die rolgordijntjes willen, die ook van onder naar boven getrokken kunnen worden. Eerder wilde ik die juist niet, maar nu voor de planten wel. Maar ... het moet wachten want ik heb iets gekocht dat ik al heel lang wilde hebben, Bokashi emmers om snel te kunnen composteren. Na een week kan je al voedingsrijk vocht aftappen en aan het eind het al grotendeels gefermenteerde groente en fruitafval in de grond werken. Ik kan niet wachten. Omdat we maar met z'n tweetjes zijn zal het wel even duren voordat de emmer vol is. Ik heb een afvalbakje op het aanrecht staan en een keer in de twee of drie dagen legen we het in de emmer. Ben er heel blij mee!

https://levenzonderafval.com/products/keukenemmer-set-van-2-bokashi?_pos=2&_sid=7395328a6&_ss=r


Ik zag drie leuke webinars bij 'Het kan WEL', waaronder een over Bokashi.
https://www.hetkanwel.nl/shop/bokashi-moestuin/