donderdag 27 april 2023

Koningsdag, oranjedag

Na wandeling en feestelijk ontbijt nu cichorino met een stukje oranje taart.


De basis is uit een superfood kookboek. Toch iets anders, zodat het mijn taart is, maar het is wel de basis van Jesse van der Velde en Annemieke de Kroon. Er staan leuke, inspirerende recepten in. 
https://www.bol.com/nl/nl/p/superfood-recepten/9200000015355048/?bltgh=szI5F5S3W7gGeyOKLppHKw.2_6.7.ProductTitle
Voor het eerst dat ik, en hierom, Gojibessen heb gekocht. Ze zorgen voor de mooie oranje kleur. van de bovenkant.

We hebben weer genoten van de tv uitzending. Ik ben eigenlijk nauwelijks met het koningshuis bezig, maar ik ben er wel blij mee. Meestal geen oorlog in een land met koningshuis. Henk zei net: "en we hebben niet dat gedonder met presidentsverkiezingen."
We raken altijd wel ontroerd, ook door de blijdschap van al die mensen.
Ik ben het niet eens met het enthousiasme van Maxima over de CBDC (central bank digital currency), al heb ik me er nu even in verdiept en haar enthousiasme komt vooral voort uit het idee dat het arme mensen kan helpen. Ik blijf het een enge ontwikkeling vinden. Het ministerie van Financiën heeft gevraagd of koningin Máxima zich minder wil uitspreken over de komst van een digitale euro. Ik vind het verder een fantastische vrouw, warm, gevoelig, intelligent. 
Een dag met dans, muziek, sport en gesprekken die ergens over gaan. Een verbindende dag.

Lunch met Oosterse spaghetti (zie boek), lekker pittig en ... oranje.


Ik weet niet hoeveel mensen er zijn, honderdduizenden en allemaal blij. Mensen vieren feest met elkaar. Wat is fijner om te zien dan dat? Alleen daarom al hoop ik dat er nog lang een koningshuis zal zijn. Het is veel meer dan zomaar een Koningsdag.
---
In de worteltaart zit uiteraard wortel en ik heb (niet ik, Henk!) wortels en een appeltje in de sapcentrifuge gedaan. Een lekker sapje en wat overbleef van de wortel gebruikte ik voor de taart. Op deze manier was het niet te vochtig èn ik heb alles van de wortel gebruikt!

 

Vanavond hadden we een hutspotje (met pastinaak, zoals in de originele hutspot) met een kuiltje met jus en een plantaardige kipschnitzel.


Vandaag hield ik het luchtig, morgen weer serieuzere zaken. Het was een gezellige dag, die veel te snel voorbij ging.

Welterusten!