vrijdag 21 april 2023

Media

Soms plaats ik een bericht van een lange of korte tijd geleden, dat nog staat te wachten. Dit is van begin maart.
Ik zag een filmpje met Matt Taibbi. Ik kende hem niet en wilde, zeker als het om dit belangrijke en bepalende onderwerp voor de maatschappij gaat, weten wie hij is.
Hij is een erkend schrijver en journalist. Hij schreef o.a. voor het gerenommeerde 'Rolling Stone'
Het boek 'Hate Inc.', dat hij schreef, onthult dat wat de meeste mensen beschouwen als "het nieuws", in feite een verwrongen vleugel van de entertainmentbusiness is.

Volgens mij is dat dit vooral zo is als het over echt belangrijke zaken gaat.

Schreef het eerder, ik heb een vriendin die journalist is en die schrijft mooie, oprechte artikelen. Het gaat dan om heel andere onderwerpen, belangrijk, maar niet geestscheidend.

Vertaald: "Matt Taibbi schrijft over de verschillende manieren waarop de reguliere media ons tegenwoordig leugens vertellen. Het is deels een tirade, deels biecht. Het onthult dat wat de meeste mensen beschouwen als "het nieuws", in feite een verwrongen tak van de entertainmentbusiness is.

In het internettijdperk beheerst de pers de kunst om woede, paranoia en wantrouwen te gelde te maken. Taibbi, die een groot deel van zijn carrière heeft besteed aan het verslaan van verkiezingen waarin dit soort manipulatieve activiteiten het meest flagrant is, geeft een rijk taxonomisch overzicht van de smerige trucs van de Amerikaanse politieke journalistiek."

Duidelijk dat dit niet mijn tekst is. Al vind ik hetzelfde, ik zal nooit het woord smerig gebruiken. Ik zou dan zeggen oneerlijk. Zelfs niet gemeen. Niet omdat ik het niet gemeen vind, maar omdat een bepaald taalgebruik niet bij me past. Misschien zijn er in Amerika, zeker op belangrijke momenten, zoals bij de verkiezingen, geen andere woorden voor.
Soms kan ik het heerlijk vinden als iemand even tekeer gaat en alle beschaving laat varen, maar toch hangt het van veel af en het kan ook te erg en te vaak zijn. En als het heel erg is klik ik op 'negeren'. Als mensen met de grond gelijk gemaakt worden vind ik dat afschuwelijk en helemaal als het gaat om mensen die ik waardeer.

Amerika en Nederland zijn onvergelijkbaar, maar er zijn ook veel overeenkomsten. Vertrouwen in de meeste media is weg.
Zoals George Orwell zei en dat is toch echt even geleden: "De mensen zullen geloven wat de media hun vertelt dat ze geloven. Origineel: The people will believe what the media tells them they believe."

Sociale media kan ondersteunend zijn, wat ik vaak zie, of negatief, wat ik vaak zie. Allerlei hetzes worden uitgevochten. Of nou nee, was dat maar zo, het wordt niet uitgevochten maar er komen steeds meer druppels, of bakken olie op het vuur.
Rik Torfs schreef zoiets van beter dat ze het hier doen, dan ergens anders. Ja, het is toch een uitlaatklep.
Er ontstaan vaak prachtige contacten en daar eindig ik dit stukje mee.